De peste 50 de ani, se încearcă recepționarea unor semnale provenite din spațiu, posibile semne ale vieții inteligente extraterestre. Până acum, deși au fost înregistrate unele semnale stranii, nici o dovadă a existenței formelor de viață în spațiu nu a fost concludentă (din cele cunoscute în mod oficial, cu excepția faimosului semnal WOW).

Recent, Institutul de cercetare SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence, a decis să emită propriile semnale în spațiu. Ideea ar fi cea de a lua contact cu formele de viață de pe alte planete. Nu este prima dată când se încearcă așa ceva, semnale radio fiind și în trecut emise. Încă din anul 1974, un radiotelescop american a transmis la aproximativ 24 000 ani lumină depărtare imagini, iar în 2008 NASA a transmis la 431 ani lumină depărtare melodia de la Beatles Across the Universe.

Search for Extraterrestrial Intelligence
Search for Extraterrestrial Intelligence

SETI însă plănuiește să emită cele mai puternice semnale radio de până acum, ce reprezintă mesaje codate care conțin întreaga informație aflată în momentul actual pe Internet. Aceste semnale vor ajunge pe multe planete cu potențial de a fi locuite. Ideea este că prin aceste semnale o posibilă civilizație extraterestră va afla tot ceea ce există pe Internet despre om, istoria sa, cultura sa, evolutia sa, limbaj, comportament etc.. Speranța cercetătorilor este să primească un răspuns la aceste semnale, o dovadă de necontestat a existenței extratereștrilor.

Citește și:  Răpirea de către extratereștri: realitate sau fabricație a minții?

Proiectul SETI a primit diverse critici, unii fiind de părere că este extrem de riscant să atragem astfel atenția asupra planetei noastre. Unii spun că urmările ar putea fi tragice, ducând chiar la distrugerea Terrei. Inclusiv cunoscutul fizician și cosmolog Stephen Hawking avertizează că a emite astfel de semnale este semn al lipsei de precauție. Hawking spune că a contacta civilizații avansate ar putea fi riscant pentru pământeni, la fel cum contactul aborigenilor cu europenii mai civilizați a fost distrugător pentru primii.

Cercetătorii de la SETI spun însă că astfel de opinii sunt exagerate și că dacă există forme inteligente de viață extraterestră, acestea deja știu despre planeta noastră. Ar fi prea târziu să ne ascundem, așa că de ce să nu încercăm un contact?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.