Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus) este cel mai mare crocodilian din lume, iar datorita dimensiunii, agresivitatii sale si muscaturii mortale este considerat cel mai mare animal de prada de pe planeta noastra. Traieste in sud-estul Asiei si nordul Australiei, foarte bine adaptat atat la ape dulci cat si salmastre, deseori se deplaseaza si pe uscat fara probleme.

Este cunoscut si sub numele de crocodil indo-pacific, crocodil de estuar, sau crocodil marin. In Australia aceasta specie este foarte populara, in special in regiunile nordice, unde s-a estimat un numar de 100-200 de exemplare adulte. In Asia numarul de exemplare a scazut foarte mult, au ramas doar cateva grupuri in zonele de sud-est. Unele grupuri au fost observate in zone mai indepartate decat cele obisnuite – lucru credibil deoarece se stie ca acesti crocodili obisnuiesc sa calatoreasca pe distante foarte mari pe mare, sa traiasca atat in apa cat si pe uscat, in apa dulce sau salmastra. Ei rezista in apa sarata deoarece prezinta in gura numeroase glande prin care elimina excesul de sare. Totusi s-a constatat ca in sezonul cu ploi prefera apele dulci, mlastinile si raurile, iar in sezonul secetos prefera estuarele si apa marii.

Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus)

Un exemplar adult are o lungime de 5-7 m si poate cantari aproximativ 800-900 kg.

Masculul este mai mare decat femela, dar ambii au corpul acoperit de o piele groasa si solzoasa, ceea ce face ca pielea lor sa fie atat de apreciata in industria produselor din piele. Mai ales pe spate solzii sunt mari ca niste placi, iar in zona gatului sunt mici si simetrici. Culoarea variaza de la gri-inchis spre gri-deschis, cu partea ventrala galbuie sau albicioasa. Botul este foarte lat, cu pori adanci, maxilarele contin aproximativ 64 de dinti ascutiti si puternici, de diferite dimensiuni, care daca se rup sau cad, cresc la loc.

Citește și:  Montanoceratops, dinozaurul descoperit în Montana

Este un animal de prada foarte periculos, care pentru a se hrani ataca tot ce-i iese in cale, inclusiv oamenii. Hrana sa preferata consta din canguri, maimute, bivoli, tigri, porci mistreti, pesti si rechini. Puii se hranesc mai mult cu pesti si crustacee mici, reptile, amfibieni si insecte. Acesti crocodili nu se misca prea mult in timpul zilei, deoarece prefera sa stea in letargie la soare sau in apa, dar noaptea devin foarte activi, vaneaza pentru a se hrani.

Adultii masculi isi delimiteaza si isi apara teritoriul, optand pentru cele mai bune regiuni, iar cand sunt in perioada de imperechere (in lunile noiembrie-martie) isi indeparteaza rivalii din preajma femelelor. Imperecherea se face in apa, iar reproducerea este ovivipara, fiecare femela depune un numar 60 de oua in cuiburi sapate pe malurile raurilor, cu mult deasupra nivelului apei. Ouale sunt pazite de femela, iar dupa eclozare ies puii care sunt aparati de mama o perioada de cateva saptamani. Mortalitatea puilor este de 99% datorita numarului mare de pradatori, care pe langa pui consuma inclusiv si oua. Puii au pielea solzoasa de culoare galbena cu pete si dungi negre, mai ales pe partea dorsala a corpului si pe coada.

Crocodilul de apa sarata nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Crocodylia si familia Crocodilidae.

Video – Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.