Culoarea anului 2021 a fost stabilită recent de către Pantone Color Institute, o celebră societate americană, înfiinţată din 1866 şi care produce cunoscutele diagrame de culori (în jur de 800 de nuanţe ale culorilor de bază şi combinaţiile acestora), pentru toate domeniile de activitate.
Stabilirea unei culori a anului se face începând cu anul 2000 şi, pentru a ajunge la alegerea cea mai potrivită, pentru anul următor, de două ori pe an, reprezentanţi (specialişti) Pantone ai diverselor ţări se întâlnesc (întâlniri secrete) într-o capitală europeană şi aleg culoarea care să fie în acord cu “spiritul epocii”, adică să fie conectată la “zeitgeist”, concept preluat din filosofia germană, care, iniţial, în secolul al XVIII-lea, se referea la o “forţă invizibilă” care influenţează o perioadă, astăzi ar însemna un stil de gândire, o mentalitate de bun gust.
După ce, de exemplu, în 2017, culoarea anului a fost verde proaspăt, în 2018, violet, în 2019, corai (Living Coral), în 2020, albastrul clasic, culoarea anului 2021, potrivit alegerii Pantone Color Institute, este, de fapt, o combinaţie menită să dea “speranţă, forţă şi curaj” – gri (Gray Ultimate) şi galben (Illuminating).
Culoarea anului 2021- gri (Gray Ultimate) şi galben (Illuminating)
Când au ales culoarea anului 2021, după zece luni de întâlniri şi dezbateri, cei de la Pantone Color Institute au precizat: “ Gray Ultimate” (Gri suprem) şi “Illuminating” (termen căruia i-ar corespunde un galben luminos). Iar decizia intenţionează să exprime, prin cele două culori, care se susţin reciproc, dorinţele noastre cele mai puternice şi, poate, nemărturisite.
Culoarea gri, după cum se ştie, este o culoare care se găseşte în natură, este culoarea pământului, a pietrelor, a metalelor. Gray Ultimate nu are de-a face, cum se crede de obicei, cu tristeţea, cu monotonia, plictiseala, depresia. Gri rezultă din amestecul de alb şi negru, intensitatea luminoasă fiind mai mică decât a culorii alb şi mai puternică decât a negrului. Gri se obţine şi din combinaţia de galben şi violet, roşu şi verde, albastru şi portocaliu.
În hinduism, culoarea gri este considerată sacră, asociată cu nuanţa argintată a fumului pe care-l scoate tămâia arsă în timpul ceremoniilor religioase. În tantrismul hindus, griul corespunde celei de-a cincea chakre, Vishuddha, chakra purificării.
Galbenul luminos, solar, este simbolul speranţei, al bucuriei, al sentimentelor pozitive, al înţelepciunii, al gloriei. În antichitatea greco-romană era semnul bogăţiei, al prosperităţii, al luminii, al sacrului. În Extremul Orient, gabenul este simbolul puterii, iar în cosmologia chinezească traditidională, galbenul este asociat pământului, unul dintre cele cinci elemente fundamentale, alături de lemn, foc, metal şi apă. În Feng Shui, galbenul este considerată o culoare Yang, care ar trebui să aibă un loc privilegiat în decoraţiunile interioare.
În epoca modernă, este considerată şi culoarea spiritului sintetic, a conceptualizării, a creativităţii, a entuziasmului. Ajută la concentrare, studiu şi memorare. Van Gogh considera galbenul “culoarea supremă a iubirii”.
Culoarea anului 2021, pentru design interior, stabilită de Levis
Compania americană Levis, specializată în decoraţiuni interioare, în colaborare cu o serie de experţi independenţi, a stabilit, la rândul ei, culoarea anului 2021 – culoarea pământului (Brave Ground), neutră, caldă, naturală, simplă, versatilă, care pune în evidenţă alte culori, creează, după cum spuneau specialiştii de la Levis, un sentiment de stabilitate, de creştere şi stabilitate, şi este foarte recomandată in redecorarea creativă a interiorului.
Cei de la Levis au oferit şi sugestii de combinare a culorii pământului (care se potriveşte foarte bine şi pentru zugrăvitul interiorului) cu alte palete de culori (galben, ocru şi alte nuanţe clasice şi echilibrate), pentru un design modern, elegant, plăcut. Zugrăvind pereţii interiori în această culoare caldă şi naturală, se creează un puternic sentiment de stabilitate şi creştere. În plus, aceste culori se combină perfect cu orice stil de mobilier.
Foarte potrivită este, aşa cum recomandă specialiştii de la Levis, combinarea culorii pământului (Brave Ground) cu nuanţe calde de roşu şi roz sau cu alte culori naturale, care se potrivesc foarte bine cu mobilier în stilul anilor 1950, dar şi cu unul modern, chiar avangardist, precum şi cu marmură şi decoraţiuni din cupru, ceramică, lemn.
Culoarea pământului (Brave Ground) exprimă şi o dorinţă (optimistă) de curaj, de încredere în noi înşine/ însene, de a acţiona potrivit busolei interioare, o întoarcere la rădăcini şi la natură, un punct de ancorare, într-o lume în care totul se schimba aproape zilnic.
Gri (Gray Ultimate) şi galben (Illuminating) – pentru ca anul 2021 să fie mai bun decât precedentul
Dacă “albastrul clasic” din 2020 nu s-a dovedit a fi o culoare de bun augur, spun unele voci, deşi se asociază, în general, cu eleganţa, simplitatea, prospeţimea, se aşteaptă ca, în 2021, combinaţia de gri (Gray Ultimate) şi galben (Illuminating) să fie o alegere inspirată.
Culorile anului 2021 vor avea, cu siguranţă, un impact deosebit asupra multor domenii – în modă, în design interior, artă, industria frumuseţii, grafică, producţia auto, gastronomie, publicitate etc. Sărbătorile care se apropie reprezintă o bună primă ocazie pentru a începe noul an sub auspiciile acestor culori Gri (Gray Ultimate) şi galben (Illuminating) – o lampă de birou, o clepsidră, o canapea, un fotoliu, câteva lumânări parfumate, decoruri pentru bradul de Crăciun etc. – în tonuri de galben şi gri, pot crea o atmosferă plăcută, calmă, un amestec de stabilitate (griul) şi de lumină, creativitate, căldură (galbenul). Vestimentaţia, încălţămintea, accesoriile pentru femei şi bărbaţi din 2021 vor fi dominate şi ele de cele două culori.
Alte propuneri pentru culoarea anului viitor
Dulux Valentin, companie de decoraţiuni interioare, prin experţii săi, a ales drept culoarea anului 2021, culoarea argilei, o culoare naturală şi caldă, echilibrată, care poate fi combinată cu o mulţime de alte culori.
Experţii internaţionali în culoare şi design de la SICO au ales, cum spuneau aceştia, ”după un an trist şi încetinit din pricina pandemiei”, o culoare care să ajute la reîncărcarea bateriilor, inspirată din natură – Blue Warbler – un turcoaz cald, cu accente de jad, culoare denumită după numele unei păsări al cărei penaj viu colorat este foarte îndrăgit de cei care iubesc natura. Această nuanţă se combină excelent cu tonuri de bej, galben, gri, cărămiziu etc.
Prin culoarea anului 2021, aşa cum subliniau cei de la Pantone, “este esenţial ca omenirea să înţeleagă faptul că, după întunecatul an 2020, totul se va limpezi şi culorile alese ca fiind emblematice sunt purtătoarele acestui mesaj”.