Mona Lisa (Gioconda) lui Leonardo da Vinci este cea mai cunoscută pictură din lume şi motivul pentru care milioane de oameni vizitează Luvrul în fiecare an. Dacă până în momentul furtului era considerată o operă de artă importantă şi enigmatică, dar nu mult mai importantă decât altele, după furtul din 1911 toată lumea a început să vorbească despre ea.

Furtul Giocondei1

Mona Lisa (sau Gioconda) a fost pictată în secolul al XVI-lea de pictorul italian Leonardo da Vinci. Când a fost invitat în Franţa de regele Francisc I în anul 1516, acesta a luat-o cu el. Regelui i-a plăcut atât de mult că a cumpărat-o. După Revoluţia Franceză pictura a fost expusă la Luvru iar după venirea lui Napoleon la putere, acesta a luat-o din muzeu şi a agăţat-o în dormitor deasupra patului. După trimiterea în exil a lui Napoleon, Mona Lisa ajunge din nou în galeriile Luvrului.

Furtul picturii a fost atât de neaşteptat că abia a doua zi, pictorul Louis Beroud a notat lipsa ei şi a anunţat conducerea muzeului şi poliţia. Toată lumea era mirată că aşa ceva s-a putut întâmpla. Din moment ce era prima dată când ceva fusese furat din muzeu, aproximativ 60 de investigatori au fost trimişi la locul faptei iar muzeul a rămas închis timp de o săptămână pentru a ajuta la cercetări. Când a fost într-un final deschis publicului, o mulţime de lume a venit doar pentru a se uita la spaţiul gol ce rămăsese în urma tabloului.

În pofida faptului că foarte mulţi oameni au ajutat la anchetare nu au fost găsite multe indicii. O amprentă fusese găsită pe rama picturii, dar aceasta nu a putut fi regăsită în arhivele poliţiei. Într-un final singurul lucru care s-a putut stabili este că fusese furată undeva între orele 07:00 şi 08:30 dimineaţa.

Multe teorii au fost lansate în acea vreme. S-a crezut că ar fi fost furată ca o glumă pentru a scoate în evidenţă carenţele sistemului de siguranţă al muzeului. S-au mai vehiculat idei cum că ar fi fost furată de nemţi, dar nemţii la rândul lor au dat vina pe francezi şi tot aşa.

La un moment dat s-a crezut că la mijloc ar fi tot pictori. Duşmani ai artei tradiţionaliste precum poetul şi dramaturgul Guillaume Apollinaire. Acesta a fost arestat în septembrie a aceluiaşi an şi interogat timp de o săptămână înainte să fie eliberat din lipsă de dovezi. Autorităţile l-au suspectat chiar pe Pablo Picasso, dar nu existat dovezi nici împotriva lui.

Cazul devenise atât de mediatizat de presa din întreaga lume, încât imagini ale Mona Lisei umpleau paginile tuturor ziarelor. Astfel foarte multă lume afla pentru prima dată despre pictura celebrului Leonardo da Vinci. Articolele au apărut săptămână de săptămână, lună de lună, de fiecare dată când poliţia mai avea un suspect care nu aducea nimic nou cazului iar ancheta ajungea iar într-un punct mort.

Abia după doi ani de zile adevăratul vinovat a fost descoperit, numele său fiind Vincenzo Peruggia. Acesta era un simplu muncitor italian ce fusese angajat de Luvru pentru a face cutii de sticlă pentru protecţia unor lucrări celebre precum Mona Lisa. El s-a dus îmbrăcat într-un halat alb (la fel ca toţi muncitorii) şi a stat ascuns până muzeul s-a închis. Odată rămas singur a scos pictura din ramă şi a ascuns-o sub halat. A aşteptat până dimineaţă când galeria s-a redeschis şi a ieşit cu pictura sub halat fără să atragă atenţia nimănui.

În noiembrie 1913 îi trimite dealerului de antichităţi Alfredo Geri o scrisoare în speranţa că acesta îi va putea cumpăra opera de artă. În scrisoare se semnează cu numele Leonardo şi menţionează că se află în posesia originalei Mona Lisa.

Alfredo era sigur că vorbea cu cineva ce avea o copie a picturii, însă îl contactează pe directorul muzeului Uffizi din Florenţa şi împreună îi scriu o scrisoare în care cer să o vadă înainte de a hotărî un preţ. În cele din urmă hotărăsc să se întâlnească în Milano pe 22 decembrie.

Furtul Giocondei11

Totuşi Peruggia vine în Florenţa pe 10 decembrie la biroul lui Geri, se prezintă ca fiind Leonardo Vincenzo şi cere jumătate de milion de lire pentru opera de artă. Alfredo este de acord cu preţul dar îi cere să-i arate pictura a doua zi la hotelul său. Peruggia acceptă, a doua zi fiind întâmpinat de Alfredo Geri şi de poliţie.

Alfredo descoperă pe spatele picturii sigiliul oficial al Luvrului şi îşi dă seama că are în faţă adevărata Mona Lisa. Opera de artă este luată şi dusă la verificări iar Vincenzo Peruggia este încarcerat.

Înainte să fie înapoiată Luvrului, pictura Giocondei este expusă în Italia unde toată lumea se înghesuia să o vadă.

Mulţi cred că dacă Vincenzo ar fi furat altă operă de-a lui Leonardo da Vinci, aceea ar fi fost cea mai cunoscută şi nu Mona Lisa. Lucrarea în sine nu se distingea prin altceva decât prin faptul că era o pictură a unui foarte cunoscut artist, asta până în momentul furtului. Din momentul acela lucrurile s-au schimbat iar acum este bijuteria Luvrului, cea care atrage peste 9 milioane de vizitatori în fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.