Deşi se poate auzi destul de des, cuvântul « nutrient » nu există în dictionarele românesti. L-am găsit utilizat pe nenumărate site-uri, de exemplu: « Cei şapte nutrienţi ai unei diete echilibrate » (sfatulmedicului.ro), « Nutrienţi din alimente » (bioterapii.ro), « Nutrienţi pentru un organism sănătos » (jurnalul.ro) etc. Apariţia acestui cuvânt în limba română se explică, probabil, prin calchierea (copierea) termenului englezesc « nutrient », dar care este absolut inutil, de vreme ce există, în româneste, adjectivul nutritiv, cu sensul : care nutreşte; bogat în substanţe hrănitoare; care aparţine nutriţiei, privitor la nutriţie, de nutriţie; schimburi nutritive. – din fr. nutritif, lat. nutritivus (DEX).

Mai există, în dicţionarele româneşti, cuvântul nutriment, corect, dar care se foloseşte relativ rar, însemnând : hrană; alimentaţie; mijloace de trai, cele necesare traiului. – din fr. nutriment, lat. nutrimentum.

Prin urmare, „aliment bogat în nutrienţi” este o exprimare greşită, varianta corectă fiind: „alimente bogate în substanţe nutritive”.

4 COMENTARII

  1. Iar picam in capcana varitiei libere.Limba este supusa evolutiei si schimbarii continue.Nutrient deja este in vocabularul limbii romane prin filiera engleza,imprumutat deocamdata cu valoare de neologism deci ii putem da o un grad de sinonim in raport cu ceilalti termeni referitor la substantele nutritive.

  2. Pai, daca nutrient inseamna „substanta nutritiva”, atunci cum explicam expresia „poluare cu nutrienti”?
    Adica substantele nutritive sunt poluante? Mi se pare o contradictie.

  3. Am gasit, in presa, aceasta formulare – “poluare cu nutrienti” – in acest caz “poluarea reprezentand incarcarea cu substante nutritive a factorilor de mediu peste concentratiile determinate de mecanismele de functionare a ecosistemelor”. Dar explicatia pe care o gasiti in interiorul articolului, in legatura cu forma “nutrient”, ramane valabila.

  4. prefer cuvîntul nutrient, adică hrănitor, e mai scurt și mai comod de folosit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.