Home Cultură generală Gramatică Cum este corect: aţi sau a-ţi (spus, cantat, scris, vorbit etc.)?

Cum este corect: aţi sau a-ţi (spus, cantat, scris, vorbit etc.)?

6
463906

Omofonele aţi si a-ţi (se pronunta la fel, dar se scriu diferit, in functie de context) genereaza, adesea, greseli in scris. Ati se scrie intr-un cuvant numai cand este verb auxiliar, care intra in structura perfectului compus al verbului de conjugat : Voi ati spus adevarul/ Dumneavoastra ati scris textul acesta ?/ Voi ati cantat la cor ?/ Voi ati vorbit foarte convingator etc.Ati sau a-ti

In acest caz, verbul auxiliar aţi este urmat de participiul verbului de conjugat, care se recunoaste usor, pentru ca se termina in consoanele –s sau –t.

Se scrie a-ti (in doua cuvinte, cu cratima) cand verbul care urmeaza acestei structuri este la modul infinitiv, deci se termina in vocala (nu in –s sau –t) : Am venit pentru a-ti spune adevarul/ Ti-am dat caietul pentru a-ti scrie temele/ M-am grabit sa ajung, pentru a-ti vorbi etc. De aceasta data, cratima indica rostirea, intr-o singura silaba, a prepozitiei specifice modului infinitiv – a – si a pronumelui, forma neaccentuata, – ti.

6 COMMENTS

  1. Foarte interesant, n-am știut de regula asta. Eu am o altă modalitate de a realiza care formă este corectă. “A-ți” vine de fapt de la “a îți”. Dacă pot înlocui cu “a îți” atunci scriu “a-ți”, dacă nu are sens când înlocuiesc cu “a îți”, scriu “ați”. De exemplu: “am venit pentru a-ți spune adevărul”, poate fi înlocuit cu “am venit pentru a îți spune adevărul”. Dar “ați înțeles ce-am spus?”, nu poate fi înlocuit cu “a îți înțeles ce-am spus?”, varianta corectă fiind “ați” în acest caz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.