M-am oprit asupra structurilor din titlul articolului, după ce am văzut comentariul unui cititor al site-lui www.destepti.ro, care se arăta contrariat de punerea în discuţie a unor probleme de exprimare corectă, părându-i-se, ca să citez întocmai… “cerinţe de clasa antîi”. Evident că situaţia este paradoxală, deoarece tocmai respectivul cititor, în doar câteva cuvinte tastate sub un articol, a « reuşit » să inventeze ceva ce, după regulile limbii române, nu poate să existe – « clasa antîi » – şi lucrul acesta îl ştiu, cred, si absolvenţii de şcoală primară.

Până la apariţia  DOOM 2, ediţia 2005 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura problemă era legată de cele două variante din titlul articolului, deoarece singura acceptată ca fiind corectă, până la data respectivă, era « clasa întâi », deşi mulţi făceau acordul la feminin – « clasa întâia » – după modelul lui doi, care are forma distinctă de feminin – clasa a doua. Cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, uzul limbii a impus ca fiind corectă, de la un moment încolo, şi varianta « greşită », pentru ca o utilizau foarte mulţi vorbitori. Aşadar, în prezent, ambele forme sunt considerate corecte – clasa întâi/clasa întâia.

Expresia « a-ntâia » (scrisă în acest mod, cu cratimă şi cu â, nu cu î) este una colocvială. Prin urmare, într-un limbaj familiar sau intr-un tempo mai rapid al vorbirii, se poate spune si scrie “clasa-ntâia », « viteza-ntaia », « lucrul acesta mi se pare a-ntâia » (in ultimul enunt, cu sensul foarte bun, minunat etc.), dar « clasa antîi », a cititorului contrariat, este, evident, o structură aberantă.

2 COMENTARII

  1. Din pacate toate formele folosite gresit ajung sa fie corecte…este asa o tendinta de ,,delatinizare” a lb romane, decat sa inveti sa scrii/vorbesti corect, mai bine schimi dictionarele. Telecomande, seccesuri, almanahe vor fi viitoarele forme corecte din DOOM 3. Numa’ bine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.