O simplă căutare pe internet a cuvântului din titlul articolului sau a diferitelor forme ale verbului a da, vă va aduce în faţa ochilor o mulţime de variante, care mai de care mai inventive în privinţa greşelilor, fie că e vorba de bloguri, site-uri de ştiri, fie de reţele de socializare etc.

Dacă apelăm la logică, nu neapărat la o carte de gramatică, vom constata că daţi este forma verbului a da la persoana a doua plural – voi daţi (indicativ, prezent) şi daţi ! (imperativ). Prin urmare, nu există nicio justificare pentru scrierea da-ţi (greşită), cratima folosindu-se între verbul la imperativ şi pronumele personal, forma neaccentuata, care îl urmează – Daţi-mi un sfat! În mod similar, vom scrie corect : Daţi-i un sfat/ Daţi-ne un sfat/ Daţi-le un sfat, în toate aceste situaţii fiind vorba de aceeaşi structură, în care diferă doar persoana şi numărul pronumelui personal.

Scrierea da-ţi poate să apară doar în exprimări specifice limbii vorbite, dar în cazurile acestea nu este vorba de verbul a da, ci de alte părţi de vorbire : Da-ţi spun eu care este adevărul ! (Dar îţi spun eu care este adevărul ! – conjuncţia dar (da) + pronumele îţi (ti).

Citește și:  Cum este corect – nostri sau nostrii ?

În schimb, nu se vor confunda contextele de mai sus cu altele, în care verbul a da apare la alte persoane şi numere. De exemplu, vom scrie corect : Dă-ţi răgazul să te gândeşti la aceasta problemă/ Cărţile acestea, dă-mi-le mie !/ Banii de drum, dă-mi-i acum ! etc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.