O simplă căutare pe internet a cuvântului din titlul articolului sau a diferitelor forme ale verbului a da, vă va aduce în faţa ochilor o mulţime de variante, care mai de care mai inventive în privinţa greşelilor, fie că e vorba de bloguri, site-uri de ştiri, fie de reţele de socializare etc.

Dacă apelăm la logică, nu neapărat la o carte de gramatică, vom constata că daţi este forma verbului a da la persoana a doua plural – voi daţi (indicativ, prezent) şi daţi ! (imperativ). Prin urmare, nu există nicio justificare pentru scrierea da-ţi (greşită), cratima folosindu-se între verbul la imperativ şi pronumele personal, forma neaccentuata, care îl urmează – Daţi-mi un sfat! În mod similar, vom scrie corect : Daţi-i un sfat/ Daţi-ne un sfat/ Daţi-le un sfat, în toate aceste situaţii fiind vorba de aceeaşi structură, în care diferă doar persoana şi numărul pronumelui personal.

Scrierea da-ţi poate să apară doar în exprimări specifice limbii vorbite, dar în cazurile acestea nu este vorba de verbul a da, ci de alte părţi de vorbire : Da-ţi spun eu care este adevărul ! (Dar îţi spun eu care este adevărul ! – conjuncţia dar (da) + pronumele îţi (ti).

Citește și:  Cum este corect – oricare sau ori care, orice sau ori ce, oricat sau ori cat, oricand sau ori cand, oricum sau ori cum?

În schimb, nu se vor confunda contextele de mai sus cu altele, în care verbul a da apare la alte persoane şi numere. De exemplu, vom scrie corect : Dă-ţi răgazul să te gândeşti la aceasta problemă/ Cărţile acestea, dă-mi-le mie !/ Banii de drum, dă-mi-i acum ! etc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.