Structurile sintactice din titlul articolului vizeaza exprimari, din limbajul curent, legate de folosirea unor forme de genitiv sau dativ. Din cauza, din punct de vedere gramatical, este o locutiune prepozitionala care cere cazul genitiv, introducand un complement circumstantial de cauza: Din cauza vremii, am amanat plecarea/ A renuntat la plimbari, din cauza indatoririlor de serviciu etc., utilizarea prepozitiei la fiind, in toate situatiile de felul acesta, incorecta.Cum este corect - din cauza la vreme sau

In cel de-al doilea caz, singura forma corecta este : Am multumit celor care m-au ajutat – celor fiind un complement indirect, in cazul dativ, exprimat prin pronume (functia de complement indirect recunoscandu-se usor, pentru ca raspunde la intrebarea : cui am multumit?, nu la cine am multumit ?) ; constructia cu prepozitia la, specifica acuzativului, este nejustificata. In mod similar, vom spune corect: A multumit unuia dintre ei (nu la unu).

Constructia cu prepozitia la este corecta numai in situatiile in care complementul indirect (cu forma de acuzativ, dar sens de dativ (cui ?) este exprimat prin numeral cu valoare substantivala – Le-am oferit flori la trei dintre ei – sau cand are drept determinant un adjectiv invariabilLe-am oferit flori la asemenea/ astfel de oameni merituosi.

Citește și:  Numele Andrei - origine şi semnificaţie

Cand complementul indirect este exprimat prin cuvinte cu sens cantitativ – Le-am oferit flori la cativa (catorva) / la multi (multora)/ la toti (tuturor) – exprimari precum la cativa/ la multi/ la toti sunt doar « tolerate » (adica forme populare, neliterare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.