Toată lumea cunoaște instrumentul muzical cu coarde, care emite sunete prin ciupire sau lovire cu degetele (DEX), dar când este vorba de a-l denumi, cele două variante – chitară/ghitară – sunt aproape la fel de întrebuințate.

Prezența lor, în limba română, se explică, pe de o parte, prin influența greacă, latină și italiană (gr. kitara, lat. cithara/cithera, it. chitarra), iar, pe de altă parte, prin influența franceză și spaniola (fr. guitare, sp. guitarra). La originea tuturor acestor forme pare a se afla cuvântul sanscrit „sangita” (muzica), căruia i s-a adăugat particula tar (de origine persană), care înseamnă „coardă”. Maurii (populație din nordul Africii) sunt cei care au adus acest instrument în Europa (în Spania), prin secolul al X-lea.

Pe teritoriul românesc, prezenta instrumentului cu coarde este atestată de mult timp, fiind denumit ceteră sau țiteră (din lat. cithara), cu sensul de vioară (termenul vioara având însă ca etimon latinescul viola).

Citește și:  Cum este corect – portofeluri sau portofele, portmonele sau portmonee?

Răspunsul la întrebarea din titlul articolului ni-l oferă DOOM-ul (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), care consemnează ca singura formă corectă a acestui cuvânt varianta chitară.

În concluzie, alegerea între GHITARA și CHITARA nu este doar o chestiune de preferință personală, ci și una de corectitudine lingvistică. Prin înțelegerea regulilor de bază și a originilor cuvintelor, putem îmbunătăți nu numai scrierea noastră, ci și modul în care comunicăm ideile și conceptele.”

Pentru mai multe clarificări privind corectitudinea gramaticală a altor cuvinte, explorează articolele noastre legate de gramatică. Acestea îți vor oferi o perspectivă mai amplă asupra limbii române și a regulilor sale. Cum este corect: de-a lungul, de-alungul sau dealungul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.