Intr-una si intruna sunt omofone (cuvinte care se pronunta la fel), dar nu si omografe (se scriu diferit, in functie de context). Intruna, scris fara cratima (intr-un cuvant), are valoare de adverb, cu sensul (conform DEX – Dictionarul explicativ al limbii romane) mereu, continuu, neincetat – si, ca orice adverb, insoteste un verb, exprimand caracteristicile unei actiuni sau stari. Exemple: Ninge intruna/ O tinea intruna ca are dreptate/ Vorbeste intruna/ Oboseste intruna/ Se joaca intruna etc.Cum este corect - intruna sau intr-una

Intr-una, scris cu cratima, este o structura alcatuita din parti de vorbire diferite, adica prepozitie + numeral/ pronume nehotarat : Am pus mai multe poze intr-una singura, cu ajutorul unui program pe calculator/ Intr-una din zile am ajuns mai tarziu la scoala etc. In aceasta a doua situatie, cratima indica si rostirea intr-o singura silaba a sfarsitului prepozitiei si a inceputului numeralului/ pronumelui, silabele fiind, si pentru intruna si pentru intr-una, aceleasi, adica : in (silaba 1) – tr-u (silaba a doua) – na (silaba a treia).

Se poate retine usor diferenta de sens intre cele doua omofone, memorand un enunt simplu, la care putem recurge atunci cand avem dubii, de exemplu : Intr-una din zile am hotarat sa nu mai vorbesc intruna.

2 COMENTARII

  1. vin si eu cu o intrebare, in ultima vreme au fost multe contraziceri asupra modului cum se scrie corent “intro” sau “intr-o” intr-un sau intrun , care este ultima decizie a gramaticii lb romane , mc pentru raspuns, ma intereseaza pentru ca sa stiu cum imi redactez rapoartele la serviciu

  2. indiferent de context, nu conteaza “ultima vreme” sau “prima vreme”. Nu exista astfel de… vremi. Invatati sa scrieti, pentru numele lui Dumnezeu: se scrie “intr-o” si “intr-un”, evident cu cratima de rigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.