Într-una și întruna sunt omofone (cuvinte care se pronunță la fel), dar nu și omografe (se scriu diferit, în funcție de context). Întruna, scris fără cratimă (într-un cuvânt), are valoare de adverb, cu sensul (conform DEX – Dicționarul explicativ al limbii române) mereu, continuu, neîncetat – și, ca orice adverb, însoțește un verb, exprimând caracteristicile unei acțiuni sau stări. Exemple: Ninge întruna / O ținea întruna că are dreptate / Vorbește întruna / Obosește întruna / Se joacă întruna etc.

Când se folosește cratima

În contextul limbii române, cratima este adesea subiectul confuziilor. Este important să înțelegem când și de ce se utilizează acest semn de punctuație. De exemplu, în expresii temporale precum zi-lumină sau în structuri compuse unde este necesară claritatea, cratima devine esențială. Prin utilizarea corectă a cratimei, putem evita ambiguitățile și putem asigura o comunicare eficientă.

Într-una, scris cu cratimă, este o structură alcătuită din părți de vorbire diferite, adică prepoziție + numeral/pronume nehotărât: Am pus mai multe poze într-una singură, cu ajutorul unui program pe calculator / Într-una din zile am ajuns mai târziu la școală etc.

Citește și:  Cum este corect – Subsemnatul/Subsemnata... declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

În această a doua situație, cratima indică și rostirea într-o singură silabă a sfârșitului prepoziției și a începutului numeralului/pronumelui, silabele fiind, și pentru într-una și pentru întruna, aceleași, adică: în (silaba 1) – tr-u (silaba a doua) – na (silaba a treia).

Se poate reține ușor diferența de sens între cele două omofone, memorând un enunț simplu, la care putem recurge atunci când avem dubii, de exemplu: Într-una din zile am hotărât să nu mai vorbesc întruna.

2 COMENTARII

  1. vin si eu cu o intrebare, in ultima vreme au fost multe contraziceri asupra modului cum se scrie corent „intro” sau „intr-o” intr-un sau intrun , care este ultima decizie a gramaticii lb romane , mc pentru raspuns, ma intereseaza pentru ca sa stiu cum imi redactez rapoartele la serviciu

  2. indiferent de context, nu conteaza „ultima vreme” sau „prima vreme”. Nu exista astfel de… vremi. Invatati sa scrieti, pentru numele lui Dumnezeu: se scrie „intr-o” si „intr-un”, evident cu cratima de rigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.