Minge (nu mingie) este un cuvant uzual, pentru ca denumeste un obiect legat fie de joaca, fie de anumite sporturi, privim meciuri la televizor, asteptam Campionatul Mondial de fotbal, din 2014, ii auzim si ii vom auzi pe reporterii sportivi pronuntand de nenumarate ori acest substantiv, in cele mai diverse contexte.Cum este corect - mingei sau mingii

Din nefericire, daca suntem atenti, vom constata ca formele de genitiv – dativ, ca si cele de plural ale substantivului minge sunt pronuntate, de catre multi vorbitori, cam « dupa ureche », ignorand regulile.

Asadar, forma corecta de plural nearticulat a substantivului minge este mingi (cu un singur –i). Exemplu : Am cumparat niste mingi frumos colorate, pentru copii/ Pe teren au aparut doua mingi etc. Cazurile genitiv si dativ se formeaza, ca si la alte substantive, de la forma de plural, careia i se aduga un –i (marca de genitiv-dativ). Exemplu : Traiectoria mingii (nu mingei, nici mingiei) a fost cel putin neasteptata. Pluralul articulat al substantivului minge este mingile : Mingile ( nu mingiile) au fost duse la marginea terenului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.