Probabil că mulți dintre noi am auzit, în limbajul curent, variantele substantivului din titlul articolului și este firesc să ne întrebăm, atunci când unele forme sunt folosite cu o anume frecvență, care este cea corectă – „plover”, „plovăr”, „pulovăr” sau „pulover”?

Potrivit DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) și DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), singura formă corectă a acestui cuvânt estepulover”, un împrumut din limba engleză – engl. pull-over – cu sensul: obiect de îmbrăcăminte tricotat (fără nasturi), care acoperă partea de sus a corpului și se poartă de obicei peste cămașă sau peste bluză. Pluralul acestui substantiv este „pulovere”.

DEX-ul, spre deosebire de DOOM, indică și varianta „pulovăr”, dar trebuie știut că aceasta este doar una tolerată/populară, pronunția cu -ă- la final fiind explicabilă prin influența pronunției englezești – pull-over, pronunțat [pulouva]. Altfel, orice neologism asimilat într-o limbă se supune regulilor limbii respective, deci, în română, scriem și pronunțăm „pulover”/„pulovere”.

Cine vrea să evite folosirea substantivuluipuloverpoate opta pentru sinonime precum: „jerseu” (plural „jersee”), „flanelă”/pl. „flanele” („flanel”, „flanea” fiind variante populare), „sveter” (folosit mai rar, din englezescul sweater).

Greșeli frecvente și cum să le evităm

Când vine vorba de cuvântul pulover, mulți oameni pot face greșeli de scriere, confundându-l cu forme incorecte ca plover, plovar, sau pulovar. Pentru a evita aceste greșeli:

  • Reține Forma Corectă: Pulover este forma acceptată și corectă în limba română.
  • Atenție la Pronunție: Greșelile apar adesea din cauza pronunțării incorecte. Ascultă cum se pronunță corect pentru a evita confuzia.
  • Verifică în Dicționar: Când ești în dubiu, consultă un dicționar de încredere pentru a verifica scrierea corectă.

Dacă ești interesat de alte aspecte ale limbii române și vrei să îți îmbunătățești scrierea, verifică articolul nostru despre cum să scrii corect.

2 COMENTARII

  1. Este corect „ma risc” si ” ma dispera”? Ca prea e la moda in „lumea buna”. Acum norma o „da” tv. nu Dexul. Si mai e trendy- „cu siguranta” si ” chiar si-asa” spuse cand si cand nu trebuie sau spuse in exces.

  2. Intrebarile dumneavoastra sunt pertinente si demonstreaza ca sunteti atenta la nuantele si, mai ales, la „sanatatea” limbii romane. Curand vom raspunde, intr-un articol, care va avea in vedere exemplele de care amintiti. Va multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.