Probabil că mulţi dintre noi am auzit, în limbajul curent, variantele substantivului din titlul articolului şi este firesc să ne întrebăm, atunci când unele forme sunt folosite cu o anume frecvenţă, care este cea corectă – plover, plovăr, pulovăr sau pulover?

Potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă corectă a acestui cuvânt este pulover, un împrumut din limba engleză – engl. pull-over – cu sensul: obiect de îmbrăcăminte tricotat (fără nasturi), care acoperă partea de sus a corpului și se poartă de obicei peste cămașă sau peste bluză. Pluralul acestui substantiv este pulovere.

DEX-ul, spre deosebire de DOOM, indică şi varianta pulovăr, dar trebuie ştiut că aceasta este doar una tolerată/populară, pronunţia cu -ă- la final fiind explicabilă prin influenţa pronunţiei englezeşti – pull-over, pronunţat [pulouva]. Altfel, orice neologism asimilat într-o limbă se supune regulilor limbii respective, deci, în română, scriem şi pronunţăm pulover/pulovere.

Citește și:  Care este sensul cuvântului “inextricabil”?

Cine vrea să evite folosirea substantivului pulover poate opta pentru sinonime precum: jerseu (plural jersee), flanelă/pl. flanele (flanel, flanea fiind variante populare), sveter (folosit mai rar, din englezescul sweater).

2 COMENTARII

  1. Este corect “ma risc” si ” ma dispera”? Ca prea e la moda in “lumea buna”. Acum norma o “da” tv. nu Dexul. Si mai e trendy- “cu siguranta” si ” chiar si-asa” spuse cand si cand nu trebuie sau spuse in exces.

  2. Intrebarile dumneavoastra sunt pertinente si demonstreaza ca sunteti atenta la nuantele si, mai ales, la “sanatatea” limbii romane. Curand vom raspunde, intr-un articol, care va avea in vedere exemplele de care amintiti. Va multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.