Reţele de socializare sau reţele sociale? În această epocă a Internetului, se poate constata că sintagma din titlul articolului, in una sau alta dintre variante, a intrat în limbajul comun şi că, în mediul online, ambele structuri lingvistice – reţele sociale, reţele de socializare – sunt utilizate în proporţie aproape egală, când se face referire la Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Linkedin, Flickr, Pinterest etc.

Popularitatea acestui termen este indiscutabilă, dacă avem în vedere că, potrivit unui studiu din 2018, numai Facebook avea în jur de 2,1 de miliarde de utilizatori, YouTube – 1,5 miliarde, WhatsApp – 1,3 miliarde s.a.m.d.

Cum este corect, Reţele de socializare sau Reţele sociale
Cum este corect, Reţele de socializare sau Reţele sociale

Strict gramatical, structura sintactică vizată este un calc lingvistic (o copiere a structurii, cu traducerea elementelor componente) după englezescul “social network”/networking-ul social, care înseamnă totalitatea mijloacelor virtuale prin care persoane fizice sau juridice se conectează între ele, informal, fără obligaţii, contribuind la colectarea unor informaţii diverse, din orice domeniu, şi la răspândirea acestora, la dezvoltarea unor cunoştinţe şi “prietenii”, la realizarea unei comunicări la distanţă pe subiecte de interes comune.

Aşadar, termenul corect, care denumeşte fenomenul atât de popular în lumea virtuală, este acela de “reţele sociale”, nu “reţele de socializare”. Socializarea, spun psihologii, este un proces complex şi de durată, prin care o persoană învaţă, se adaptează comportamental, îşi însuşeşte valorile morale, culturale, educaţionale etc., ale comunităţii căreia îi aparţine. În cadrul unor astfel de interacţiuni directe, nu virtuale, cu ceilalţi, se parcurg experienţe, se stabilesc standarde, se interiorizează, se asumă reguli, norme, conduite.

Reţele de socializare sau Reţele sociale
Reţele de socializare sau Reţele sociale

Prezenţa pe reţele sociale nu înseamnă implicare afectivă în aşa-zisele “prietenii”, nu înseamnă interacţiune directă, nu înseamnă fapte reale, nici empatie, în adevăratul sens al cuvântului, altfel spus, capacitatea de a trăi, de a simţi, de a împărtăşi sentimentele altcuiva, observându-i, simţindu-i gesturile, privirea, tonalitatea vocii etc.

Trebuie făcută diferenţa între reţele sociale, termenul corect pentru Facebook, Twitter, Instagram etc., şi socializare, cuvânt al cărui sens a fost distorsionat mai ales din pricina utilizării incorecte a sintagmei “reţele de socializare”, în loc de reţele sociale. Chiar şi înţelesul cuvântului “prietenie” s-a alterat, într-un asemenea context. “Prietenia”, aşa cum fiecare ştie, înseamnă un sentiment complex, de preţuire, de respect, de ataşament faţă de o altă persoană, bazat pe aspiraţii, interese, năzuinţe comune, care se manifestă în timp, în contexte reale de viaţă.

Citește și:  Zidul Plângerii – sensul şi originea expresiei

Când este vorba de reţele sociale, prietenia se reduce la a vizualiza ipostaze din viaţa cunoştinţelor virtuale sau a unor necunoscuţi, eventual la schimbarea câtorva replici sau Like-uri, la postarea unor comentarii ori la a privi detaşat la spectacolul lumii, la care poţi renunţa în orice clipă, fără implicaţii afective sau de alt fel. Din spatele unui ecran, pe un cont, cu un nume oarecare, e foarte uşor să fii bun, generos, curajos, să-ţi creezi câte ipostaze vrei, să întreţii iluzii, să comunici doar când vrei, să-ţi construieşti o identitate virtuală, care, în multe cazuri, nu are aproape nicio legătură cu cea reală, prin urmare, în contradicţie totală cu ideea de socializare.

Cum este corect,Reţele de socializare sau Reţele sociale
Cum este corect,Reţele de socializare sau Reţele sociale

A face parte din nişte reţele sociale poate fi un doar factor de socializare, unul dintre mulţi alţii, si numai în măsura în care o persoană dobândeşte, astfel, nişte informaţii, reguli, de care să se folosească, de exemplu, pentru integrarea într-o comunitate profesională sau nonprofesionala, virtuală sau reală. Mulţi psihologi consideră că, prin diversele reţele sociale, nu numai că nu este favorizat procesul de socializare, ci, dimpotrivă, se poate constata un fel de “parazitare” a relaţiilor umane şi sociale din lumea reală, că se diminuează capacitatea de empatizare, de cunoaştere şi de integrare în comunitate.

Despre raportul dintre avantajele şi dezavantajele fenomenului “social networks” fiecare este liber să interpreteze şi să decidă, în funcţie de experienţă şi de convingerile personale. Strict lingvistic însă, trebuie reţinut că Facebook, Twitter, Instagram, Goolgle+, YouTube, Pinterest etc. sunt reţele sociale.

1 COMENTARIU

  1. Ideal ar fi ca retelele sociale sa nu fie partea majoritara in care “socializam”; orice tip de relatie inceputa in mediul online se poate continua in “realitate” – cele 2 nu se exclud reciproc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.