Ştii senzaţia aia când te întorci din vacanţă şi te simţi irascibil, trist şi obosit, iar singurul lucru pe care ţi-l doreşti e să pleci înapoi, în locuri unde cuvinte ca „deadline” sau „task” să fie inofensive? Nu eşti singurul care se simte aşa. Am auzit mulţi oameni spunând că nu-şi găsesc locul atunci când vin din vacanţă şi nu i-am crezut, până când mi s-a întâmplat şi mie… După un concediu, mi-au trebuit zile bune ca să reuşesc să-mi reintru în ritm şi să pot fi productivă la lucru. Aşa că am încercat să iau măsuri astfel încât să previn ca nostalgia apărută imediat după întoarcerea din concediu să mă demoralizeze şi demotiveze. Iată câteva din ideile mele:

1. Stabileşte-ţi inteligent perioadele de vacanţă

Încerc să-mi aleg zilele de vacanţă astfel încât întoarcerea la serviciu să nu fie un şoc. Astfel, în loc să-mi iau concediu de luni până vineri, optez pentru intervalul joi-miercuri. Sunt tot 5 zile lucrătoare libere, însă atunci când vin din vacanţă ştiu că am două zile de muncă, apoi vine weekendul, aşa că mi-e mai uşor să mă acomodez. O altă variantă pentru a avea timp de readaptare la ritmul de muncă este păstrarea unei zile libere între întoarcerea din concediu şi începerea propriu-zisă a serviciului, un fel de perioadă – tampon care să permită reacomodarea cu programul, rutina zilnică şi, dacă este cazul, cu fusul orar. Aşa ştiu că e timp să-mi desfac bagajele în linişte şi să mă pun la curent cu ce s-a mai întâmplat în lipsa mea, dar fără să fiu presată de lucru. Ideea de a mă întoarce noaptea târziu din concediu şi de a merge a doua zi la muncă, buimacă, nu mi se pare deloc o soluţie fericită, aşa că o evit pe cât posibil. În plus, mă feresc de perioadele aglomerate din vară, când toată lumea e plecată în concediu, sau mini-vacanţele de tipul 1 mai, 15 august etc, căci prefer să nu mă enervez din cauza traficului. Primăvara sau toamna, în extrasezon, nu doar că am şanse să găsesc oferte mai bune, dar parcă nici nu e aşa agitaţie mare, care pe mine mă oboseşte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Atenţie la ce suveniruri cumperi!

Evit să dau banii pe suveniruri care o să sfârşească inevitabil în fundul dulapului, mai ales dacă sunt şi greu de depozitat sau ocupă loc mult în bagaj. În schimb, prefer să mă orientez spre obiecte mai practice, pe care să le pot integra uşor în cotidianul meu, ca să-mi amintească de acea frumoasă vacanţă cât mai des: căni, agende, tricouri, accesorii, suporturi de pahare etc. Dacă bugetul de vacanţă este foarte redus, atunci pur şi simplu renunţ să mai cumpăr obiecte în plus şi păstrez câteva bilete, hărţi şi pliante ca amintire. Cu un pic de creativitate, aceastea pot fi transformate într-un tablou sau un colaj, numai bune de înveselit camera. Până acum mi-am confecţionat o decoraţiune din vederi, care împodobeşte biroul şi îmi îndulceşte zilele mai pline, motivându-mă să plănuiesc şi alte escapade la fel de reuşite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Ce ţi-a plăcut cel mai mult din ce ai văzut?

Pentru mine, drumul de întoarcere este un bun prilej de a mă gândi la vacanţa care a trecut şi de a trece în revistă cele mai plăcute/ simpatice momente. Aşa că indiferent dacă sunt cu maşina, călătoresc cu avionul, trenul sau alte mijloace de transport, pe drumul de întoarece alcătuiesc un Top 5 al experienţelor dragi din vacanţa care tocmai a trecut. Fac schimb de impresii cu prietenii cu care am călătorit şi ne amuzăm de peripeţiile prin care am trecut. E un pretext perfect pentru a ne gândi la momentele frumoase şi a evita ca gândul să-mi zboare deja la e-mail-urile necitite sau la ce voi avea de recuperat la lucru. Am constatat că făcând acest exerciţiu când amintirile din vacanţă sunt încă proaspete, îmi este mai uşor să le rememorez apoi. În plus, timpul de aşteptare parcă trece mai repede.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Selectează fotografiile

Pentru că tehnologia ne este tuturor la îndemână, facem sute de fotografii, din toate unghiurile şi în toate direcţiile. Sunt momente în care admirăm un peisaj, o clădire sau o piaţă doar prin obiectivul aparatului foto, ca şi cum am fi adevăraţi fotografi profesionişti. Din păcate, după vacanţe, de multe ori uităm de poze şi le exilăm într-un folder al laptopului sau pe un hard extern, fără să le mai acordăm atenţie. De aceea, când mă întorc acasă, îmi acord câteva ore într-o seară pentru a face selecţia celor mai bune fotografii, iar pe restul le şterg. Pe cele rămase le micşorez, astfel încât să ocupe mai puţin spaţiu, dar să fie totuşi la o rezoluţie bună. Astfel, atunci când mă apucă dorul de ducă, îmi este mai uşor şi mai plăcut să le „răsfoiesc” în varianta virtuală. În plus, după fiecare vacanţă aleg 1 sau 2 fotografii mai bune pe care le transform în background pentru desktop-ul laptopului, astfel încât să-mi amintească de zilele frumoase petrecute în concediu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Scrie despre experienţele avute

Scrisul e o bună piedică în calea uitării. Când mă întorc din vacanţă, cât mai repede, pun pe hârtie idei şi amintiri pe care le pot dezvolta mai târziu, astfel încât aroma acelei vacanţe să mă însoţească multă vreme. De asemenea, îmi place să o împărtăşesc şi cu alţii, pentru a-i inspira sau ajuta să aibă un concediu cât mai plăcut. Ca să îmi reîmprospătez memoria, mă folosesc de fotografiile făcute, de bilete şi de pliante. La rândul meu, am aflat multe informaţii extrem de utile despre diferite locuri citind jurnalele de călătorie ale altor oameni. Aşa că dacă ai un blog sau un jurnal personal, profită de vacanţă şi aşterne-ţi amintirile în scris! Poţi reciti experienţele când te apucă nostalgia şi, în plus, le poţi trezi şi altor simţul de aventură, dacă alegi să le faci cunoscute apropiaţilor tăi sau chiar să le postezi public.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Adu aroma vacanţei la tine în bucătărie

Ai mâncat sau ai băut ceva bun în vacanţă, care te-a impresionat şi la care încă mai pofteşti? Când te întorci acasă, repetă experienţa: caută reţeta pe net şi testeaz-o! În cazul meu, supa rece de sfeclă roşie cu iaurt mâncată în Varşovia şi chifteluţele din roşii specifice insulei Santorini m-au inspirat să pregătesc şi acasă aceste bunătăţi, din dorinţa de a le mai gusta o dată. Nu gătesc foarte des felurile respective de mâncare, dar când le prepar îmi aduc întotdeauna aminte de vacanţele respective, iar mesele au un parfum plăcut de sărbătoare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Fii recunoscător

Am auzit undeva un citat interesant: „Nu te întrista că s-a terminat, bucură-te că s-a întâmplat.” Iar asta cred că se aplică foarte bine nu doar în cazul relaţiilor, ci şi al vacanţelor. Indiferent dacă ai rămas fără bagaj, ai pierdut avionul sau ai făcut indigestie, după o perioadă de timp aceste „ghinioane” se transformă în aventuri de care vei putea râde. Şi, mai ales, în lecţii. Bucură-te că ai avut ocazia să vezi locuri noi şi că ai învăţat din proprie experienţă, astfel încât data viitoare vei fi mai pregătit şi vei şti cum să preîntâmpini situaţiile neplăcute. Lasă-te inspirat de vacanţa care tocmai a trecut pentru a plănui noi escapade la fel de savuroase!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ