Perceptia copiilor despre Craciun depinde de educatia pe care o primesc de la parintii lor. Copiii sunt extrem de naivi si mai mult decat influentabili. Bazele educatiei adultului sunt puse in copilarie, cercetatorii au demonstrat ca oricat s-ar dori schimbarea anumitor aspecte negative inoculate in copilarie, acest lucru nu este posibil. Exista diferite traume traite in copilarie care nu pot fi alungate din mintea adultului, pentru ca sunt ingropate prea adanc.

Perceptia copiilor despre Craciun ar trebui sa fie una frumoasa si sta in datoria parintilor sa realizeze acest lucru. Craciunul este o perioada in care toata omenirea se indreapta spre religie, spre cainta si nu in ultimul rand spre bunatate. Perceptia despre Craciun trebuie sa fie una corecta, iar daca doriti ca cei mici sa cunoasca din start adevarul despre Mos Craciun trebuie sa va asumati responsabilitatea de a pastra magia Craciunului intacta, chiar daca tot misterul sau a fost divulgat.

Copiii prescolari cred cu tarie in Mos Craciun si il vad ca pe un om bun, care ii recompenseaza pentru faptele lor. In asteptarea darurilor de la Mos Craciun copiii pot indeplini sarcini pe care in mod normal le-ar trata cu indiferenta. Promitandu-i un cadou nemaipomenit de Craciun il ajutati pe cel mic sa se ambitioneze si sa realizeze mai mult decat si-ar fi putut imagina. Perceptia copiilor despre Craciun depinde de atmosfera din casa. Cei mici, chiar daca par a fi absenti, sunt in realitate extrem de atenti si de sensibili la toate evenimentele din casa si mai ales la sentimentele parintilor. In asteptarea Craciunului este bine ca toata familia sa traiasca in armonie, sa se evite certurile si sa existe o stare de bine generala.

foto: codrosu.ro

Parintii sunt cei responsabili de perceptia copiilor despre Craciun. In viata de adult, copilul va purta in suflet valorile care i-au fost insuflate de parinti. Daca in casa a existat armonie si intelegere de fiecare data cand sarbatoarea Craciunului a batut la porti, atunci cand copilasul devenit adult, va aduce aceeasi atmosfera in familia sa.

Pentru a il ajuta pe copilas sa aiba o perceptie frumoasa despre Craciun, trebuie sa ii povestim inainte de toate, mai ales daca este primul Craciun, despre ceea ce urmeaza sa se intample. Daca nu aveti imaginatie sau nu sunteti o persoana care se exprima foarte bine prin cuvinte, puteti folosi povestile de Craciun care le gasiti in cartile pentru copii. Ii veti arata celui mic pomul, ii veti spune cum se impodobeste si de ce, ii veti vorbi despre Mos Craciun, ca despre un personaj magic si bun, care il priveste tot anul si care il recompenseaza daca a facut fapte bune. Perceptia copiilor despre Craciun sta in mainile dumneavoastra.

Primul Craciun al copilului trebuie sa fie unul deosebit, trebuie sa il implicati si pe cel mic in tot ce inseamna amenajarea casei in asteptarea Craciunului. Veti fi uimiti cat de entuziasti vor fi, cat de dornici vor fi sa va ajute in decorarea casei. Perceptia copiilor despre Craciun trebuie sa fie una frumoasa, una plina de caldura si de dragoste. Atunci cand impodobiti pomul de iarna, luati-l alaturi si pe cel mic si oferiti-i diferite ornamente care sa fie plasate de manuta sa in pom. Nu il certati si nu il bruscati daca din greseala sau din prea mult entuziasm, va sparge cateva decoratiuni, fiti toleranti si veti reusi astfel ca perceptia copiilor despre Craciun sa fie una frumoasa, plina de toleranta si de dragoste.

In asteptarea Craciunului puneti-i celui mic desene care sa il ilustreze pe Mos Craciun. Copilasii inteleg si percep foarte bine desenele animate. Desenele animate sunt concepute special pentru a putea fi percepute si intelese de un copilas. Chiar daca ii cititi povesti despre Craciun, chiar daca ii explicati tot ce se intampla, cel mic va intelege si va absorbi mult mai bine ceea ce vede in desenele animate. Evitati desenele cu monstri in aceasta perioada si oferiti-i celui mic numai desene care vorbesc despre bunatate, despre dragoste, despre tot ceea ce inseamna Craciunul. Chiar daca fac tot felul de prostioare, evitati sa ii certati in aceasta perioada, fiti mai toleranti si veti vedea cum perceptia copiilor despre Craciun va fi cea pe care v-o doriti.

foto: ziarulderoman.ro

Puteti incepe decorarea din timp, puteti pune muzica de Craciun, puteti vorbi despre Craciun chiar daca acesta este departe. Decoratiunile nu trebuie sa fie in casa intr-o zi si sa dispara in scurt timp, cu cat sunt mai mult prezente in casa cu atat perceptia copiilor despre Craciun va fi mai puternica.

Copilasii isi doresc sa participe la activitatile familiei, ei isi iubesc sincer caminul, ei iubesc toate persoanele ce le intra in casa, tocmai de aceea ei trebuie sa fie implicati in tot ceea ce tine de Craciun. Daca mamica este in bucatarie, cel mic poate sta alaturi de ea, o poate ajuta si mai ales poate degusta din bunatati. Veti observa ca va urmari cu maxima atentie tot ce faceti si incetul cu incetul va intelege ca Craciunul este o perioada speciala in care toata familia se reuneste si toate problemele si certurile sunt uitate.

foto: libertatea.ro

Perceptia copiilor despre Craciun depinde dupa cum am mai spus de familia in care au crescut. Aceasta perceptie o vor purta in suflet toata viata si cel mai probabil o vor aplica si in viata lor de familie. Nu aveti dreptul sa stricati acest moment magic, ce a rezistat vremurilor si a avut singurul rol de a pune pauza certurilor, urii, razboaielor si tuturor lucrurilor groaznice ce se intampla zi de zi pe glob. Daca toti copilasii ar primi o perceptie sanatoasa despre Craciun, atunci pe 25 decembrie dragostea va reusi sa strabata toate casele de pe glob si in mod sigur cu trecerea timpului lumea va deveni mai buna si rautatile se vor reduce. Copiii dumneavoastra reprezinta viitorul, iar educatia si valorile pe care i le ofera parintii sunt exact cele care intr-o zi pot duce lumea catre o stare mai buna si catre o lume lipsita de conflicte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.