Curăţenia locuinţei, departe de a fi o corvoadă, poate deveni o artă, un ritual, o activitate revitalizantă, care să ne asigure echilibrul fizic, emoţional şi spiritual. Mai ales acum, când iarna este pe sfârşite, când vremea începe să se încălzească, lumina să crească, avem tendinţa să ne dorim să ne punem casa în ordine, să scăpăm de orice ne amintește de iarna lungă și rece. Vrem să deschidem ferestrele pentru a lăsa să intre aerul curat, să scăpăm de tot ce ne aglomerează locuinţa, să facem curățenie de primăvară.
Curăţenia locuinţei (chiar dacă este o activitate pe care o practicăm constant), acum, în prag de primăvară, rearanjarea, redecorarea, împrospătarea interiorului astfel încât acesta să strălucească şi să corespundă personalităţii noastre, toate vor spori energiile pozitive din spaţiul pe care îl locuim, implicit starea noastră de spirit, ne vor face mai activi, mai optimişti, mai sănătoşi.
Într-o carte intitulată “Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa”, tradusă şi în româneşte şi vândută în milioane de exemplare în întreaga lume, autoarea, Marie Kondo, o tânără japoneză, prezentator TV şi consultant în organizare şi dezvoltare personală, prezintă felul în care oricine îşi poate transforma casa într-un spaţiu ordonat şi permanent curat, aplicând trei principii de bază: simplifică, organizează şi depozitează.
Curăţenia locuinţei şi Oosouji, arta japoneză a curățeniei de primăvară
Metoda “KonMari” (a lui Marie Kondo), cum este cunoscută, explică în ce fel se poate face curăţenia locuinţei, repede şi bine, astfel încât să fie păstrate numai obiectele pe care le preţuim cu adevărat, care aduc bucurie şi încântare, după care nu va mai fi nevoie de altceva decât, în anumite momente, să decidem ce să păstrăm şi ce să aruncăm. Este o metodă care nu numai că va transforma spectaculos spaţiul de locuit, dar se va putea constata cu uşurinţă, în scurt timp, că viaţa noastră se va schimba în bine – vom deveni mai motivaţi să facem lucrurile care contează, vom fi mai energici, vom dobândi curajul să lăsăm în urmă aspectele negative ale vieţii.
Metoda “KonMari” pentru curăţenia locuinţei este inspirată din vechi tradiţii japoneze şi din Oosouji (“marea curăţenie”), arta japoneză a curățeniei de primăvară, care ne învaţă să privim spre viitor şi să ne eliberăm de trecut, iar principiile care guvernează un astfel de ritual şi efectele sale benefice sunt universal valabile. Iată câteva dintre aceste reguli şi principii, dincolo de acţiunile specifice:
Înainte de a începe curăţenia locuinţei, trebuie aerisite bine toate încăperile. Este important ca aerul să circule și să fie reînnoit pentru a începe purificarea spațiului. În plus, trebuie să avem la indemână toate elementele necesare pentru a nu provoca întreruperi și a nu ne pierde concentrarea – cutii, etichete, saci de gunoi, produse de curățenie etc.
Curăţenia locuinţei ar trebui să înceapă și să se termine în același punct din casă. Trebuie pornit dintr-un punct anume (de regulă, cel mai indepărtat față de intrare), apoi să curăţăm spaţiul interior în direcția acelor de ceasornic. Totul se termină unde a început. Această practică este legată de o mișcare ciclică, simbolizând închiderea unei etape și începerea alteia.
Sporirea bunăstării personale prin igienizarea și ordonarea spațiului
Curăţenia locuinţei este un moment foarte potrivit pentru a găsi și a arunca obiectele nefolosite de multă vreme – haine, electrocasnice, diverse lucruri vechi sau stricate. Trierea se va face pe categorii de articole, nu pe locaţia lor în casă. De exemplu, toate hainele din casă ar trebui să fie adunate mai întâi in acelasi loc, evaluate și aruncate/ donate cele care nu mai sunt necesare, urmate de alte categorii, cum ar fi cărți, reviste, hârtii, obiecte de scris etc. Un alt aspect crucial este să găsim un loc potrivit pentru fiecare articol din casă (dintre cele pe care le păstrăm) și să ne asigurăm că rămâne acolo. Eliminarea obiectelor inutile creează mai mult spaţiu şi îmbunătăţeşte organizarea.
Lustruirea mobilierului, curățarea geamurilor, a pereţilor sunt acțiuni care presupun mișcări dintr-o parte în alta. Este important ca acestea să fie întotdeauna efectuate de sus în jos. În acest fel, praful și murdăria sunt împiedicate să circule în interior.
În timpul igienizării, se recomandă repararea daunelor, oricât de minore ar fi. Vopsirea mobilierului, repararea sau aruncarea obiectelor sparte, igienizarea covoarelor, schimbarea becurilor (dacă este cazul) și curățarea colțurilor dificile sunt câteva dintre sarcinile necesare.
Pentru ca ritualul curăţeniei de primăvară să funcţioneze pe deplin, este esențial ca toată lumea din casă să participe, fiecare decizând ce obiecte să păstreze şi pe care să le arunce, deoarece este o hotărâre ce ține de progresul personal. De asemenea, curăţenia locuinţei trebuie executată cu deplină conștientizare a pașilor care trebuie urmați și, dacă este posibil, fără întreruperi. Este recomandat chiar să opriți telefonul mobil și să vă deconectați de la orice altceva în timpul procesului. Ritualul poate dura mai mult de o zi. Dacă este necesar, i se poate dedica un weekend întreg, dar este important să nu rămână sarcinile neterminate.
Curăţenia locuinţei, pentru echilibrul fizic, emoţional şi spiritual
Curăţenia locuinţei are, desigur, şi o semnificaţie simbolică, vizând eliminarea încărcăturii emoţionale negative, a vechilor obiceiuri dăunătoare. Este ușor de constatat că dezordinea generează stres și îngrijorare. Curățenia, ca exercițiu de “mindfulness”, de concentrare a atenţiei asupra momentului prezent, poate aduce beneficii importante și poate fi transformată în terapie. A trăi „aici și acum” este una dintre cheile fericirii și succesului în viață, iar o casă ordonată este garanţia pentru o minte echilibrată, limpede şi liniştită.
Atunci când păstrăm prea multe obiecte vechi şi începem să “răsfoim” mereu prin ele, este inevitabil ca acestea să ne reamintească lucruri mai bune sau mai puţin bune care s-au petrecut de-a lungul anilor. De aceea este necesar să ne concentrăm doar pe categoria de obiecte la îndemână şi prezente acum în viaţa noastră.
În mod similar, când decidem că este timpul pentru curăţenia de primăvară, este bine să o asociem şi cu o privire mai atentă la ceea ce suntem şi cum suntem la acest moment, să conştientizăm care sunt obstacolele care ne împiedică să evoluăm, să le “explorăm” şi să le eliminăm din viaţa noastră.
Curăţenia spirituală de primăvară
În viața de zi cu zi, suntem plini de gânduri despre trecut și viitor, gânduri care se învârtesc în jurul a ceea ce am făcut și a ceea ce vrem să facem şi, de cele mai multe ori, acestea aduc îngrijorare. Ne facem griji pentru ceea ce s-a întâmplat și ceea ce va urma şi, probabil, frecvent, îngrijorarea este însoţită de dezamăgire, teamă, anxietate.
Sunt multe lucruri care se întâmplă în viață și pe care nu ni le dorim. Adesea, alții ne înțeleg greșit sau interpretează greșit ceva și ne fac să “plătim” pentru lucruri pentru care nu suntem vinovaţi. Poate, uneori, chiar facem lucruri greşite, alteori alţii le percep ca fiind greşite.
Important este să facem curăţenie şi în interioritatea noastră, să ne eliberăm de tensiuni, de gânduri nocive, să facem loc, aşa cum procedăm şi când ne ocupăm de curăţenia locuinţei, pentru lumină, armonie şi încredere.
Curăţenia locuinţei şi starea de bine – alte sugestii
Orice casă spune o poveste despre cel care o locuieşte şi, dincolo de gusturi, stiluri, posibilităţi, nu trebuie uitat că, în primul rând, curăţenia este cea care dă strălucire şi celui mai modest interior, aşa cum gândurile, stările de spirit se vor reflecta în înfăţişarea şi atitudinea noastră. Iată alte câteva sugestii care pot face din locuinţa noastră spaţiul în care vom dori să ne întoarcem cu bucurie în fiecare zi:
- valorificarea la maximum a luminii naturale, prin opţiunea pentru perdele uşoare, transparente; de asemenea, trebuie să avem grijă ca ferestrele să nu fie obturate cu piese de mobilier;
- spaţiile interioare trebuie să fie bine delimitate prin culorile folosite (recomandate sunt culorile calde, complementare), prin amplasarea mobilierului, prin utilizarea de covoare diferite cromatic, in funcţie de încăperi, dar lăsând podeaua cât mai liberă;
- holul de la intrare nu trebuie niciodată să fie aglomerat cu obiecte pe care am fi tentaţi să le lăsăm în acest loc (încălţăminte, haine, umbrele, genţi, chei etc.), intrarea în locuinţă este cea care dă “tonul”;
- câteva plante – puţine, simple, alese special (orhidee, rozmarin, iasomie, busuioc etc.) – puse în camera de zi, împrospătează atmosfera şi atrag energiile pozitive ale casei;
- uleiurile esenţiale, folosite numai după aerisirea camerelor, alungă oboseala şi stresul, cresc energia vibraţională a locuinţei (câteva picături de salvie, pin, brad, lavandă, scorţişoară, într-un aparat de aromoterapie sau puse peste nişte conuri de brad).
“Acasă ar trebui să fie cufărul de comori al vieții – spunea celebrul arhitect şi specialist în designul interior modern, Le Corbusier – iar dacă soarele intră în casa ta, îţi va pătrunde şi în suflet. O construcţie este făcută din grinzi și pereți, casa (ceea ce numim “acasă”) este făcută din dragoste și visuri”.