Există multe mini-experimente pe care le poți încerca acasă, pentru a ilustra legi și principii științifice și pentru a te amuza (ca glumă, pentru a-ți ține juniorul ocupat, cere-i să afle la ce temperatură îngheață vodka!). Revenind la mici experimente care chiar dau rezultat, încercați să puneți peste o bucată de gheață carbonică o monedă de orice fel.

În primul rând, veți avea nevoie de gheață carbonică, nu merge prea bine dacă folosești cuburile de gheață din congelator. Gheața carbonică (uscată) este dioxid de carbon sub formă solidă, având o temperatură cu mult mai scăzută decât cuburile din apă înghețată. Este în general utilizată pentru păstrarea alimentelor și băuturilor la temperaturi mici, însă are și utilizări industriale și științifice.

Probabil că ați văzut la petreceri, nunți sau spectacole diverse gheață carbonică care, pusă în apă, dă naștere la vapori, nori de ceață. La anumite temperaturi și presiune atmosferică, gheața solidă devine gaz (dioxidul de carbon trece direct de la solid la gazos – proces numit sublimare).

Citește și:  Deep Time – o experienţă ştiinţifică inedită, în adâncul Pământului, despre creierul uman, percepţia timpului şi capacitatea de adaptare

Experimentul este simplu, iar reacția rezultată este explicată prin intermediul principiului matematicianului Bernoulli, pentru amatorii de fizică (este vorba de legătura dintre înălțime, presiune și viteză în cazul fluidului în curgere staționară). Gheața carbonică se transformă în vapori, în gaz de dioxid de carbon la contactul cu metalul mai cald.

Pe scurt, odată ce puneți vertical o monedă peste gheață carbonică, metalul va vibra puternic, va scoate sunete și veți observa nori de ceață în timp ce dioxidul de carbon solid devine gazos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.