O parte din populatia lumii nu sarbatoreste Craciunul. Nu ma refer aici strict la adeptii celorlalte religii, precum budismul, ci ma refer la oamenii care au interpretat altfel cele scris in Biblie si si-au format o parere proprie despre sarbatoarea Nasterii Domnului. Pana la urma, care sunt motivele pentru care nu am sarbatori Craciunul?

Se pare ca principala cauza pentru care unii dintre noi nu sarbatoresc Craciunul este faptul ca ei considera ca aceasta sarbatoare nu reprezinta o doctrina biblica. Ca argument in acest sens, ei aduc faptul ca Mantuitorul nu a cerut vreodata ca cineva sa-i cinsteasca nasterea. De asemenea, atat apostolii, cat si Biserica, in primele secole de dupa Iisus, nu au intreprins niciodata vreun act prin care sa-si manifeste intentia de a celebra nasterea Mesiei. In plus, in Biblie este mentionat doar ca trebuie sa comemoram moartea Lui Iisus, nu si nastera Sa. In afara de aceasta, Craciunul nu este mentionat in cartea sfanta.

Un al doilea motiv pentru care unii credinciosi nu ar sarbatori Craciunul este acela ca ei cred ca Iisus nu s-a nascut pe 25 decembrie. In Biblie, se spune ca pastorii se aflau afara, in camp, cu oile, in noaptea nasterii lui Iisus, lucru ce nu se putea intampla in decembrie, intrucat aceasta luna a anului in Palestina este asociata ploilor puternice. In plus, niciun pastor nu-si tinea mioarele in frig si in apa in decembrie.

De asemenea, potrivit evanghelistului Luca, tot in acea perioada imparatul roman Cezar Augustus, hotarase ca fiecare membru al imperiului sa se inscrie la cetatea de care apartine sau la orasul unde locuieste. Cum acest lucru nu se putea intampla in decembrie, fiind impotriva legilor imperiului, este putin probabil ca Mantuitorul sa fi vazut lumina zilei in decembrie.

Luand aceste aspecte in calcul, unii cercetatori au stabilit atat luna octombrie, cat si cea noiembrie, drept perioade in care Iisus s-ar fi putut naste.

foto: gonnafly.squidoo.com
foto: gonnafly.squidoo.com

Alt motiv intemeiat pentru care oamenii nu cred in Craciun este acela ca originile sarbatorii sunt mult mai vechi decat se crede. La inceput, pe data de 25 decembrie, oamenii se inchinau Zeului Soarelui, care s-ar fi nascut in acea zi. Acest zeu purta numele de Tamuz. Se povesteste ca acesta era un mare admirator al femeilor, al bauturii si al jocurilor. Asadar, la origine, Craciunul este o sarbatoare pagana, datand de pe vreme imperiului babilonian, si in niciun caz din primul secol d.Hr.

Nu putem trece cu vederea si faptul ca aceasta sarbatoare este una de origine catolica. Multi dintre adeptii celorlalte religii nu doresc adoptarea unei sarbatori luate de la altii si de aceea prefera sa nu faca acest lucru. In secolul al V-lea d.Hr, Biserica Romano-Catolica a hotarat ca nasterea lui Dumnezeu sa aiba loc in aceeasi zi cu cinstirea aparitei pe lume a lui Sol, o veche sarabatoare de origine romana. De asemenea, a fost dovedit si faptul ca vascul, crengutele sau bauturile specifice Craciunului sunt obiceiuri care dateaza de dinainte de aparitia crestinismului. Bradul de Craciun a fost descoperit pentru prima data pe teritoriul imperiului Roman.

foto: silvana-pontodepartida.blogspot.com
foto: silvana-pontodepartida.blogspot.com

O alta cauza pentru care nu se sarbatoreste Craciunul este aceea ca aceasta sarbatoare a devenit una mult prea lumeasca. Exista numeroase exemple in acest sens. In primul rand, in multe tari care nu sunt crestine, ci sunt chiar atee, majoritatea oamenilor sarbatoresc Craciunul. De ce? Datorita atractiei bauturii, a mancarurilor si a distractiei excesive, in mijlocul careia stau banii. Apoi, multi dintre cei care „cinstesc” Craciunul, nu cunosc semnificatiile acestuia. In afara de aceste aspecte, ei sunt dependenti de el intrucat il vad ca pe un mijloc de a se simti bine si… cam atat.

Nu in ultimul rand, in sarbatorirea Craciunului se aplica si o multime de traditii care nu au nicio legatura cu ceea ce ne-a invatat scriptura. Cadourile oferite in aceasta perioada, bradul de Craciun, colindele sau Mos Craciun sunt toate obiceiuri pagane, care dateaza din secolul IV d.Hr sau in anii urmatori. Spre exemplu, se spune ca magii ar fi fost prezenti la nasterea Mantuitorului, insa acest lucru este fals, ei vizitandu-L pe Acesta abia dupa doi ani. De asemenea, atunci cand ei i-au oferit cadouri lui Iisus nu au respectat decat o traditie din Orient, care spunea ca fiecare trebuie sa dea un lucru important unui Rege, iar Hristos era cu adevarat Regele Evreilor. Insa, in niciun moment nu s-a luat in discutie ca este necesar sa se ofere cadouri si celorlalti de ziua nasterii lui Iisus. Acest obicei nu este decat un mit fara esenta.

foto: cooklikepriya.com

Apoi, in Biblie se condamna explicit taierea lemnului din padure pentru a se crea chip cioplit. Astfel, aceasta practica este asociata idolilor si nu trebuie sub niciun chip utilizata. In concluzie, traditia bradului de Craciun este una care nu are nicio legatura cu adevarata credinta in Dumnezeu.

Cu toate acestea, in esenta, fiecare dintre noi are libertatea sa creada ceea ce doreste si in cine doreste. Totusi, in esenta, crezul omenirii poate fi exprimat in cateva cuvinte, foarte bine spuse de catre Aleister Crowley in secolul al XX-lea: „Do what thou wilt” (Fa ceea ce-ti pofteste inima). Intr-o mai mare sau intr-o mai mica masura, toti facem ceea ce vrem si nu ne gandim la consecinte sau la constrangeri. In fond, acest lucru sta la baza primei religii care a aparut, odata cu nasterea primei fiinte umane: libertatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.