De ce sunt stangacii stangaci? Este o caracteristica innascuta sau dobandita ? Se manifesta, in aceste cazuri, zone ale creierului neexploatate de dreptaci ? De ce sunt mai putini stangaci decat dreptaci? Iata o serie de intrebari pe care, in mod firesc, si le pun si ei, stangacii, si ceilalti.

Majoritatea oamenilor nu sunt nici dreptaci, nici stangaci in totalitate, ci ambidextri. Multi folosesc mana dreapta pentru a scrie, dar pot sa duca mai usor greutati sau sa execute diverse activitati cu mana stanga sau invers. Unii pot fi stangaci cand joaca tenis, dar dreptaci la handbal sau baschet. Sunt putini cei care apeleaza la ambele maini pentru tot ceea ce fac. In lume, stangacii reprezinta aproximativ 13% din totalitatea populatiei.Stangaci

Lateralizare se numeste particularitatea creierului uman, care presupune ca fiecare dintre cele doua emisfere cerebrale are anumite « prerogative », desi, evident, cele doua nu pot functiona decat impreuna. Astfel, emisfera stanga este responsabila cu limbajul, analiza, logica si calculul, iar cea dreapta, cu orientarea in spatiu, recunoasterea fetelor, capacitatile artistice. Emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului, iar cea stanga, partea dreapta. Prin urmare, in cazul stangacilor, emisfera dreapta are rolul predominant. Si, odata ce creierul s-a obisnuit sa lucreze intr-o anume maniera, tendinta este de a pastra « obiceiul » respectiv. De exemplu, pentru 97% dintre dreptaci, limbajul este controlat de emisfera stanga, in timp ce acest fapt este valabil numai pentru 60% dintre stangaci. Specialistii in domeniu considera ca, la stangaci, creierul este mai putin lateralizat, cele doua emisfere cerebrale comunicand mai mult decat in cazul celorlalti.

Observatiile stiintifice sistematice au dus la concluzia ca o astfel de caracteristica este, mai degraba, o predispozitie, ceea ce ar indica originea genetica, dar s-a constatat ca, de cele mai multe ori, parintii stangaci au copii dreptaci, sau, si mai relevant, adevaratii gemeni (homozigoti) nu au intotdeauna aceeasi preferinta manuala. Cu toate acestea, se poate sti dinainte de nastere daca un copil va fi stangaci sau dreptaci. Un astfel de « diagnostic » este posibil in a 29-a saptamana de sarcina, observandu-se reactia fatului la diversi stimuli. In 2007, o echipa de cercetatori chiar a anuntat ca a descoperit o gena (PCSK6), care are legatura cu fenomenul de lateralizare a creierului si, deci, determina daca persoana va fi stangace sau dreptace. Suprimarea acestei gene are efecte dramatice, embrionul dezvoltandu-se complet asimetric. Totusi, medicii nu au putut spune cu certitudine care sau cate gene sunt implicate in imprimarea predispozitiei ca o persoana sa fie stangace.

Citește și:  Luna iulie – originea şi semnificaţia acestei denumiri, evenimente astronomice 2019, tradiţii

Se mai stie ca exista mai multi barbati stangaci decat femei stangace, de aici tragandu-se concluzia ca testosteronul (hormonul masculin) are si el un rol important. Un nivel ridicat de testosteron favorizeaza dezvoltarea emisferei drepte, dominanta la stangaci. Pe de alta parte, se pare ca, la o varsta matura, nivelul de testosteron, la stangaci, scade, ceea ce ii face mai putin « agresivi » decat pe ceilalti. Si factorii sociologici pot avea anumite influente, barbatii stangaci dovedindu-se a fi mai independenti, originali si creativi, in timp ce femeile stangace au tendinte spre o anume meticulozitate in ceea ce fac si mai multa eficienta in activitatile repetabile.

Anumite particularitati exista si in felul in care stangacii isi reprezinta reperele spatiale, unii vizualizandu-le ca si cum dreptacii le-ar privi intr-o oglinda: directia si sensul de rotatie, de exemplu, sunt vazute invers, de aceea e nevoie de ceva mai mult timp pentru stangaci ca sa retina in ce sens se strang un surub, un robinet etc.

Nu se poate spune nici la ora actuala de ce stangacii sunt mai putini ca dreptacii. Exista mai multe teorii, unele sustinand ca fenomenul are legatura cu dezvoltarea creierului in faza embrionara sau cu pozitia fatului in utero, aceasta influentand lateralizarea creierului.

Cert este ca li se atribuie o serie de calitati stangacilor, observate in timp, puse pe seama faptului ca ei utilizeaza capacitati ale creierului care raman latente in cazul dreptacilor. Stangacii par a fi mai creativi, au predispozitii artistice, au reflexe mai bune, isi pot valorifica inteligenta in moduri complexe etc. Stangaci au fost, de exemplu : Leonardo da Vinci, Michelangelo, Iulius Cezar, Marie Curie, Albert Einstein, Charlie Chaplin, iar din timpurile mai apropiate de noi, Bill Gates, Bill Clinton, Barack Obama etc.

1 COMENTARIU

  1. „…mai multa eficienta in activitatile repetabile.”
    PUTINE sunt activitatile Irepetabile… Presupun ca ati intentionat sa va referiti la activitatile repetitive…

    Leonrdo da Vinci – stangaci? Eu il stiam drept exemplu clasic de ambidextrism (INCLUSIV in ceea ce priveste „scrisul in oglinda”)… Sau tin eu minte gresit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.