Delfinul intunecat (Lagenorhynchus obscurus) este un cetaceu care traieste in apele de coasta ale Oceanului Indian, din sudul Oceanului Atlantic si sudul Oceanului Pacific.

Specia Lagenorhynchus obscurus, Foto: hdinwalpapers.blogspot.ro

Are corpul de culoare cenusie-inchisa sau neagra cu reflexe albastrui pe partea dorsala si cenusie-deschisa pe partea ventrala. Cele doua zone sunt separate de doua dungi conice care apar pe flancurile delfinului. Caracteristicele lui distinctive sunt buzele si varful ciocului de culoare neagra. Pe spate se vede clar inotatoarea dorsala in forma de semiluna care are un colorit cu tonuri cenusii-deschise si respectiv albastrui-inchise. Inotatoarele pectorale sunt mari, gri cu margini negre, iar inotatoarea codala este lata, neagra si are o pozitie orizontala. Lungimea delfinilor intunecati poate varia intre 1,7-2,1 m, iar greutatea intre 70-85 kg. Intotdeauna femelele sunt mai mici decat masculii. Cel mai mare exemplar vazut pana acum avea lungimea de 2,1 m si greutatea de 100 kg.

Delfini Lagenorhynchus obscurus, Foto: hdinwalpapers.blogspot.ro

Inoata de obicei in ape cu temperatura de 12-18ºC si la adancimi mici, sub 200 m.

Hrana sa consta din bancuri de pesti, ansoa, sardine, pesti lanterna, hamsii si calamari. Deseori sunt vazuti in grupuri destul de mari, inotand, facand salturi si acrobatii impreuna, intrecandu-se si lovindu-se intre ei. Multe exemplare urmarindu-si prada sunt prinse in plasele de pescuit ale pescarilor si astfel fiind incapabili sa inoate si sa respire, mor prin asfixiere. In unele zone acesti delfini sunt vanati pentru carnea lor folosita pentru consum, ca hrana pentru rechini sau momeala pentru pescuit. Desi pescuitul acestor delfini a fost interzis, totusi se pare ca el se desfasoara in continuare.

Citește și:  Delfinul dungat (Stenella coeruleoalba), o specie ce trăiește în apele temperate
Saltul delfinului intunecat, Foto: hdinwalpapers.blogspot.ro

In perioada de imperechere masculii se imperecheaza cu mai multe femele. Perioada de gestatie este de 11 luni, dupa care fiecare femela face un singur pui, care la nastere are lungimea de 60-70 cm. In aceasta perioada femelele si puii stau in apele mai putin adanci, pentru a nu fi atacate de rechini sau balene ucigase.

Delfinul intunecat face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Delfinul intunecat (Lagenorhynchus obscurus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.