Delfinul mare saritor traieste in toate oceanele lumii, in largul marilor adiacente, dar si in apropierea tarmurilor, lipseste din regiunile polare. Prefera mai ales apele temperate si calde ale marilor si oceanelor. Este o specie de delfin cu cioc, cea mai mare dintre toate, poate avea la maturitate lungimea corpului de 1,9-4 m si greutatea de pana la jumatate de tona. Numele sau vine de la salturile sale mari care ajung la inaltimea de aproximativ 5 m. Este cunoscut si sub numele de delfinul cu nas gros datorita formei ciocului sau scurt si robust.

Masculii se diferentiaza prin faptul ca sunt mai mari decat femelele cu aproximativ 10-20 cm si cantaresc mai mult. Au corpul in nuante de culori cenusii-inchise pe partea dorsala, uneori chiar negre, aceste tonuri se deschid treptat spre partile laterale ajungand la crem pe partea ventrala. Nuantele mai inchise sau mai deschise pot varia de la un exemplar la altul si fac diferenta intre acestea. Inotatoarele pectorale sunt mici si ascutite, inotatoarea dorsala este mare si in forma de secera, iar cea codala este orizontala si injumatatita.

Tursiops truncatus, Foto: marlin.ac.uk

Acesti delfini sunt activi in timpul zilei si foarte sociabili, mereu pot fi observati in grupuri mici de cateva exemplare, inotand, facand salturi, scotand sunete caracteristice pentru a se chema si comunica intre ei, adoptand diferite metode de hranire in intregul areal in care traiesc. Au tendinta de a inota neuniform, cu o viteaza de 40 km/ h, deseori la perioade scurte de timp fac viraje interesante si scufundari la 90-150 m.

Citește și:  Pasărea cojoaica de pădure (Certhia familiaris), află trăsăturile acestei specii

Hrana delfinului mare saritor consta mai ales din peste (macrou, ansoa, chefal, hamsie, anghile, etc), moluste si crustacee. Acestia sunt prinsi in botul mare cu maxilare puternice inzestrate fiecare cu cate 18-27 perechi de dinti conici, mici dar ascutiti.

In perioada de imperechere masculul alege o femela si alunga din preajma ei toti rivalii. Cat timp femela este gestanta are miscari mai lente, devine mai retrasa si neindemanatica. Puiul este nascut cu coada inainte, cordonul ombilical se rupe foarte repede, iar nasterea lui atrage atentia si a celorlate femele din grup care vin imediat si ajuta puiul sa inoate la suprafata apei pentru a respira pentru prima data. Primele 4-6 luni puiul este alaptat de mama, el sta mereu langa ea, abia mai tarziu inoata singur fara restrictii. Are la nastere lungimea de 0,85-1,3 m, greutatea de 11-12 kg si ajunge la maturitatea sexuala abia la varsta de 5-6 ani. Speranta sa de viata este de aproximativ 30 de ani.

Delfinul de mare saritor are denumirea stiintifica de Tursiops truncatus, face parte din ordinul Cetacee, familia Delphinidae. Este o specie comuna mai ales in Oceanul Atlantic, nu este in pericol de disparitie. In Oceanul Pacific de Vest si pe coasta Indiei apare o specie asemanatoare, dar putin mai mica numita Tursiops aduncus.

Video – Delfinul mare saritor (Tursiops truncatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.