Tot mai multi vizitatori sunt atrasi, in prezent, de ruinele unui oras antic locuit de pitici humanoizi, in urma cu mii de ani, cunoscut sub denumirea Makhunik, situat in Iran, in sudul provinciei Khorasan. Vestigiile acestei asezari amintesc de imaginea insulei imaginare Lilliput, din celebrul roman al lui Jonathan Swift, Calatoriile lui Gulliver.

Makhunik
Makhunik sursa: magiccarpettravel.co.uk/iran-ancient-village/

Arheologii sustin ca vechiul oras Makhunik a fost centrul civilizatiei  Aratta, al oamenilor pitici, care ar fi trait cu peste 6 000 de ani i.Hr. O astfel de civilizatie este mentionata in scrierile sumeriene, prezentata ca fiind o bogata cetate, cu resurse din abundenta, cu care regele cetatii mesopotamiene Uruk s-ar fi aflat in conflict. Potrivit altor teorii, prin acest oras ar fi trecut un cunoscut drum al pietrelor pretioase – Marele Khorasan – care venea dinspre Himalaya si avea ca destinatie Mesopotamia, traversand Iranul.

In 2005, in acest loc, a fost descoperit trupul mumificat al unui pitic, avand o lungime de 25 de centimetri, ceea ce a facut ca existenta, in trecut, a unor astfel de locuitori ai zonei sa nu mai fie considerata doar o utopie. Mumia respectiva, despre care arheologii au precizat ca s-a conservat prin procese naturale, a fost gasita din intamplare, de catre doi traficanti, care intentionau sa o vanda, in Germania, la pretul de trei milioane de dolari americani.

Citește și:  Panspermia – Teoria apariției vieții în univers ce ar putea duce la dispariția religiei

Chiar daca analizele nu au adus rezultate foarte sigure, se estimeaza totusi ca trupul mumificat poate fi al unui tanar de 16-17 ani. Alte studii au aratat ca inaltimea locuitorilor din Makhunik rareori ajungea la 1,5 metri. In aceeasi regiune a fost descoperit si cel mai vechi steag din metal din istoria umanitatii.

Makhunik - orasul piticilor
Makhunik – orasul piticilor sursa: theiranproject.com/blog/2018/07/19/photos-makhunik-village-the-mysterious-land-of-lilliputians/

Schelete umane de mici dimensiuni, fara a fi vorba de orase antice locuite de pitici, au mai fost descoperite si in alte parti ale lumii, dar rezultatele cercetarilor sunt neclare. De exemplu, in cimitirul unui sat din desertul Atacama, din Chile, s-a gasit un schelet de 15 centimetri, pe care cercetatorii l-au « botezat » Ata, si despre care ufologii sustin ca ar fi al unui extraterestru. In schimb, analiza ADN-ului a aratat ca este o fiinta umana, care avea la momentul decesului 6-8 ani. Foarte controversat este insa faptul ca mumia nu are decat zece perechi de coaste (si nu douasprezece), iar craniul este excesiv de mare in comparatie cu restul corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.