Dinozaurul Alectrosaurus era un teropod zvelt care a trait in zonele aride de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, in era Mezozoica, perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 83-74 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile (un schelet partial format din craniu si cateva oase) au fost descoperite in regiuni autonome din Mongolia, iar prima descriere a fost facuta in anul 1933, de catre paleontologul american Charles Whitney Gilmore. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Alectrosaurus olseni in onoarea paleontologului George Olsen – care a descoperit un exemplar in anul 1923 in timpul unei expeditii in Mongolia, iar astazi acest specimen este expus la Muzeul American de Istorie Naturala din New York.

Alectosaurus, Foto: eradedinossauros.blogspot.com
Alectosaurus olseni, Foto: eradedinossauros.blogspot.com

Acest animal preistoric avea o statura inalta de aproximativ 2 m, lungimea sa a fost estimata de catre cercetatori ca fiind de 5-6 m, iar greutatea de 1,5 tone. Membrele anterioare erau foarte mici si inguste, nu ajungeau nici macar la bot, deci nu putea apuca hrana sau animalele cu ele. Craniul sau era foarte lung, ajungea la 60 cm. Falcile aveau deschiderea ampla si prezentau numerosi dinti de marimi diferite, mici, dar puternici si ascutiti, care ii permiteau sa rupa bucati de carne din animalele moarte. Membrele posterioare erau foarte robuste si musculoase, labele se terminau cu degete lungi, mari, prevazute cu gheare tari si curbate. Acestea se aseamanau cu cele de la pasarile de prada. Coada era relativ lunga, aproape cat lungimea corpului, era tinuta orizontal cu scopul de a-si mentine echilibrul.

Citește și:  Dracul de nămol (Cryptobranchus alleganiensis), salamandra gigantică

Deasupra botului prezenta cateva proeminente osoase, la fel si deasupra ochilor. Simturile olfactiv si vizual erau foarte bine dezvoltate. La acest pradator se pare ca dimensiunea sa mica era compensata oarecum de viteza mare pe care o avea cand alerga.

Dinozaurul Alectrosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Tyrannosauridae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.