Borogovia gracilicrus este un dinozaur carnivor mic, descoperit în Desertul Gobi din Mongolia.
Descoperirea și clasificarea Borogovia gracilicrus
Borogovia a fost un dinozaur carnivor cu lungimea corpului de 2 m care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 84-65 milioane de ani in urma.
Acest pradator era un alergator excelent, putea rula cu o viteza de aproximativ 50 km/ h. Aceasta calitate a sa se explica prin oasele lungi si subtiri ce alcatuiau membrele posterioare, cat si prin insertiile musculare de pe suprafata acestora.
Datorita acestui avantaj Borogovia putea sa prinda cu usurinta si agilitate prada preferata – formata din animale de dimensiuni mici – si sa o tina strans cu ghearele ascutite si curbate de la cele trei degete ale membrelor anterioare, iar apoi sa o zdrobeasca in dintii mici si ascutiti inainte de a o inghiti.
Alte particularitati ale speciei sunt date de cei 38 de dinti de pe maxilare, cat si de gheara foarte lunga si ascutita ca o secera de la al doilea deget al fiecarui picior din spate.
Caracteristicile fizice ale dinozaurului Borogovia
Se pare ca aceasta gheara putea fi ridicata in sus cand dinozaurul alerga, avand in vedere faptul ca falanga degetului era scurta, iar cand animalul sarea asupra prazii ea era coborata inainte brusc, ca o lama de briceag. Botul era lung si ingust, creierul mare arata ca avea o acuitate vizuala buna si un simt olfactiv foarte dezvoltat.
Aceasta specie a fost descrisa si numita Borogovia gracilicrus de catre paleontologul Halszka Osmolska, in anul 1987, pe baza studiului facut asupra ramasitelor fosile descoperite in Desertul Gobi din Mongolia, in anul 1971. Unii cercetatori considera ca acest dinozaur avea sangele cald si corpul acoperit cu penaj primitiv.
Animalul se misca foarte usor si cu agilitate, fiind avantajat de oasele ce prezentau cavitati si care astfel diminuau greutatea corpului. Desi degetele aveau gheare ascutite Borogovia nu avea membrele anterioare suficient de puternice, astfel incat sa poata ataca si animale mai mari.
Importanța Borogovia în paleontologie
Descoperirea Borogovia în 1971 a contribuit semnificativ la înțelegerea diversității dinozaurilor din familia Troodontidae. Scheletul său adaptat pentru viteză și prezența ghearelor specializate oferă dovezi suplimentare despre modul în care dinozaurii carnivori mici au evoluat pentru a ocupa nișe ecologice specifice. Studiile ulterioare continuă să dezvăluie detalii fascinante despre viața acestui prădător agil.