Borogovia a fost un dinozaur carnivor cu lungimea corpului de 2 m care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 84-65 milioane de ani in urma.

Acest pradator era un alergator excelent, putea rula cu o viteza de aproximativ 50 km/ h. Aceasta calitate a sa se explica prin oasele lungi si subtiri ce alcatuiau membrele posterioare, cat si prin insertiile musculare de pe suprafata acestora.

Borogovia gracilicus 1

Datorita acestui avantaj Borogovia putea sa prinda cu usurinta si agilitate prada preferata – formata din animale de dimensiuni mici – si sa o tina strans cu ghearele ascutite si curbate de la cele trei degete ale membrelor anterioare, iar apoi sa o zdrobeasca in dintii mici si ascutiti inainte de a o inghiti.

Alte particularitati ale speciei sunt date de cei 38 de dinti de pe maxilare, cat si de gheara foarte lunga si ascutita ca o secera de la al doilea deget al fiecarui picior din spate.

Se pare ca aceasta gheara putea fi ridicata in sus cand dinozaurul alerga, avand in vedere faptul ca falanga degetului era scurta, iar cand animalul sarea asupra prazii ea era coborata inainte brusc, ca o lama de briceag. Botul era lung si ingust, creierul mare arata ca avea o acuitate vizuala buna si un simt olfactiv foarte dezvoltat.

Citește și:  Styracosaurus, un dinozaur cu multe coarne din era Mezozoică

Borogovia gracilicus

Aceasta specie a fost descrisa si numita Borogovia gracilicrus de catre paleontologul Halszka Osmolska, in anul 1987, pe baza studiului facut asupra ramasitelor fosile descoperite in Desertul Gobi din Mongolia, in anul 1971. Unii cercetatori considera ca acest dinozaur avea sangele cald si corpul acoperit cu penaj primitiv.

Animalul se misca foarte usor si cu agilitate, fiind avantajat de oasele ce prezentau cavitati si care astfel diminuau greutatea corpului. Desi degetele aveau gheare ascutite Borogovia nu avea membrele anterioare suficient de puternice, astfel incat sa poata ataca si animale mai mari.

Dinozaurul Borogovia face parte din ordinul Saurischia, familia Troodintidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.