Buitreraptor gonzalezorum, unul dintre cei mai agili pradatori din Cretacicul superior, este remarcabil nu doar prin dimensiunile sale compacte, dar si prin posibilele sale legaturi cu originile pasarilor.
Dinozaurul Buitreraptor a fost un teropod carnivor care a trait pe teritoriul unde astazi se afla Argentina si care in era Mezozoica, in Cretacicul superior era populat si de animale gigantice – Argentinosaurus si Gogantosaurus. Ramasitele sale fosile au fost descoperite intr-o localitate situata in apropiere de Buenos Aires, in Argentina, iar pe baza lor paleontologii Peter Makovicky, Agnolin Federico si Sebastian Apesteguia au facut o descriere amanuntita in anul 2005 si l-au numit Buitreraptor gonzalezorum.
Anatomia și adaptările lui Buitreraptor
Cercetatorii au reconstituit si au obtinut cel mai complet schelet de dinozaur mic din Argentina, si chiar din America de Sud, care data de acum 93-89 de milioane de ani. Ei au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 1,5 m si greutatea de 10 kg. Acest mic carnivor avea calitatile unui vanator foarte rapid si abil, tibiile lungi de la picioare ii permiteau sa atinga o viteza foarte mare de alergare, iar orbitele mari ale craniului aratau ca avea o acuitate vizuala foarte buna.
Habitatul și dieta lui Buitreraptor
Era capabil sa observe, sa alerge si sa prinda prada de la distante relativ mari. Traia in savane si se hranea cu animale mici, cum sunt de exemplu soparelele, serpii si alte mamifere mici. Unii cercetatori cred ca ar fi putut avea corpul acoperit cu pene si ca era de marimea unui curcan.
Membrele anterioare aveau degete lungi si gheare mari si ascutite, cu rol in prinderea prazii. Membrele posterioare erau mai lungi si mai robuste, terminate cu labe late si degete prevazute de asemenea cu gheare.
Capul acestui dinozaur era alungit, avea un cioc extrem de mare si de ascutit, oasele nazale erau de asemenea lungi si inguste, pe ambele maxilare prezenta dinti curbati spre interior, subtiri si foarte ascutiti. Gatul era mare, flexibil si foarte musculos pentru a sustine cu usurinta greutatea capului.
Buitreraptor și legătura cu evoluția păsărilor
Dinozaurul Buitreraptor era un vanator foarte bun si rapid, era capabil de a ucide mai multe soparle deodata. Prin acest schelet descoperit paleontologii au obtinut noi indicii despre evolutia speciilor si istoria Pamantului, aceste ramasite sprijina oarecum teroria ca dinozaurii Buitreraptori au fost stramosii pasarilor. Cercetatorii au studiat in amanunt aceste fosile cu scopul de a cunoaste modul cum au evoluat aceste creaturi si cum au dus la aparitia pasarilor.
Dinozaurul Buitreraptor face parte din ordinul Saurischia, familia Dromaeosauridae.
Interacțiunea lui Buitreraptor cu alte specii din habitatul său
Analize recente ale siturilor fosile indică faptul că Buitreraptor coexista cu numeroase alte specii, de la mari erbivore până la alți carnivori. Această biodiversitate sugerează un ecosistem complex, unde Buitreraptor avea un rol bine definit ca prădător de nivel mediu. Interacțiunile sale cu alte specii, evidențiate prin urmele fosilizate de luptă și de vânătoare, ilustrează dinamica unui mediu cretacic plin de provocări.