Ouranosaurus, un dinozaur erbivor din Cretacicul inferior, este o specie unică descoperită în Nigeria în 1965 și descrisă pentru prima dată de paleontologul francez Philippe Taquet în 1976.
Descoperirea fosilelor și clasificarea Ouranosaurus
Pe teritoriul unde azi se afla Africa cu aproximativ 115 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior a trait dinozaurul erbivor Ouranosaurus. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Nigeria in anul 1965, iar pe baza lor paleontologul francez Philippe Taquet a facut o descriere a acestei specii in anul 1976 si a numit-o Ouranosaurus nigeriensis. Scheletul complet al acestui dinozaur a fost expus la Muzeul de Istorie Naturala din Venetia, iar numele speciei face referire la tara unde s-a facut aceasta descoperire.
Dieta și comportamentul Ouranosaurus
Acest animal preistoric se hranea exclusiv cu plante si popula zonele mlastinoase si malurile de ape de pe continentul african. Interesant la aceasta specie era vela de piele carnoasa – care se ridica pe un suport realizat din prelungirile vertebrelor spatelui si cozii – al carui rol era de termoreglare.
Rolul velei dorsale în supraviețuirea Ouranosaurus
Tesutul velei era strabatut de numeroase vase capilare prin care circulau cantitati mari de sange, care fiind racorite de vant si respectiv incalzite de razele solare puteau schimba intr-un anume fel temperatura corpului. Unii cercetatori au emis ipoteza ca acest dinozaur avea pe spate un fel de cocoasa care se asemana oarecum cu cea a bizonilor care traiesc in zilele noastre.
Caracteristici fizice și adaptări unice
Craniul avea o forma alungita redusa brusc spre sfarsitul botului, muschii maxilarelor si dintii puternici puteau cu usurinta sa mestece chiar si plantele mai tari. Botul aplatizat se termina cu un cioc de rata, deasupra caruia se puteau observa narile mari, ceea ce arata ca simtul olfactiv era foarte dezvoltat.
Membrele anterioare erau putin mai scurte dar suficient de puternice astfel incat animalul sa adopte si mersul patruped, spre a se odihni pe toate cele patru picioare. De asemenea, la membrele din fata aparea si acea arma foarte ascutita – o gheara ce inlocuia degetul mare care putea fi asemanata si cu un spin osos vertical, foarte periculos. Aceasta gheara il asemana pe Ouranosaurus cu dinozaurul Iguanodon care era un urias erbivor de 4-5 tone ce a trait tot in Cretacicul inferior.
Cand era in pericol isi folosea aceasta arma ca sa se apere, sau incarca sa fuga doar pe membrele posterioare robuste si musculoase, ca niste piroane. Labele din spate erau foarte puternice, aveau cate trei degete, prevazute cu gheare ascutite si sustineau cu usurinta greutatea masiva a acestui animal.
Dinozaurul Ouranosaurus a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Iguanodontidae.
Habitatul și stilul de viață al Ouranosaurus
Ouranosaurus popula regiunile mlăștinoase și savanele umede ale Africii preistorice, unde hrana era abundentă, iar temperaturile variabile necesitau adaptări speciale. Vela dorsală îi permitea să își regleze temperatura corporală, răcorindu-se sub briza caldă sau încălzindu-se sub razele soarelui. Trăia probabil în turme mari, ceea ce îi oferea protecție împotriva prădătorilor, precum Spinosaurus sau alte carnivore mari care împărțeau același habitat.