Doamna educatoare este universul copilului tau atunci cand acesta nu este acasa. Avand in vedere ca poarta denumirea de doamna educatoare, aceasta trebuie sa fie cea care ii ofera si-i intareste educatia micutului, din primii ani in care interactioneaza cu programele scolare in grupele premergatoare. Multi copii intampina dificultati la primele contacte cu viata din exteriorul caminului, nu mai este acelasi spatiu, nu mai sunt aceiasi prieteni si totusi trebuie sa fie „acasa”, pentru o buna parte din zi.

Doamna educatoare nu trebuie sa detina doar diploma, ci si diplomatia pentru copiii aflati la o varsta frageda, cand invata sa intre in contact cu lumea de afara, socializand intre ei ca fiinte cerebrale. Aceasta trebuie sa fie intr-adevar o mama care-i invata si nu-i cearta aspru cand gresesc sau cand nu-si indeplinesc sarcinile trasate cu meticulozitate, trebuie sa fie cea care le deschide orizonturile si ii invata sa priveasca mai departe si totodata trebuie sa fie cea care-i ajuta sa intampine dificultati si le dezvolta abilitatile de a le depasi.

O mama iubitoare si protectoare nu-si va lasa niciodata copilul sa dea cu capul de necazuri, il va feri constant de amenintarile mediului inconjurator si astfel nu-l va ajuta cu nimic. Doamna educatoare insa este fauritoarea potecii pe care calca in viitor micutii, o poteca plina de obstacole si surprize, cu bune si cu rele. O adevarata doamna educatoare este si mama, este si invatator, iar felul in care poate fi descrisa imbraca un val de sarbatoare si basm. Copiii o vad mereu ca pe zana cea buna care ii ajuta in primii ani de viata sociala.

foto: laurafrunza.com
foto: laurafrunza.com

Cum trebuie sa fie o doamna educatoare?

Din pacate, parintii se vad pusi adesea in situatia in care copiii lor nu sunt pe mana cui trebuie si stau constant cu grija si panica pentru micutii lor. Ca sa fii educatoare trebuie sa ai vocatie. Oricat de mult ar exclama majoritatea femeilor ca se pot incadra in aceasta meserie, lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Ca sa fii o doamna educatoare in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa poti, sa stii, sa vrei, sa ai rabdare in fata esecului. Pentru a fi educatoare, trebuie sa implinesti din start cea mai importanta calitate: perseverenta. De multe ori vedeti anunturi pentru posturi de educatoare la gradinitele private, cu cerinte exagerate. Si au cea mai mare dreptate angajatorii, deoarece a fi o doamna educatoare necesita mult efort. Desigur si rasplata e pe masura, atunci cand vezi ca micuta grupa pregatitoare avanseaza de la semestru la semestru.

Pe langa modulul pedagogic pe care tebuie sa-l detina in mod obligatoriu pentru a profesa, o educatoare trebuie sa dispuna si de mult rationament. Atunci cand esti inconjurata de cincisprezece copii si toti urla-n stanga si-n dreapta, ce faci? Sau atunci cand doi se cearta si ajung chiar si la bataie, cum ii impaci? Cum ii spui unui copilas de patru – cinci anisori ca nu a desenat frumos sau ca nu a modelat cum trebuie plastilina ca sa ii dea ca rezultat acoperisul unei case, fara sa-i distrugi spiritul creativ? Totul este aparent simplu cand trebuie sa trasezi sarcinile. Dar cum procedezi pentru a duce la indeplinirea lor cat mai responsabila fara urme de violenta si fara suparari din partea nimanui? Trebuie sa ai acel ceva necesar unui bun lider care este apreciat si-si impune autoritatea nu prin forta sau frica imprastiata in jur, ci prin afectiune, intelepciune si comunicare.

Privat vs public

Toti parintii sunt constienti ca serviciile private sunt mult mai bune din multe puncte de vedere. Aici se incadreaza cu virtuozitate – calitatea prestarii serviciilor de catre angajati. Angajatorii gradinitelor sau caminelor private mizeaza inainte de toate pe pregatire si profesionalism. Nu vor accepta decat persoane cu experienta sau cu o pregatire culturala si psihologica avansata, deoarece conteaza foarte mult acest echilibru in buna functionare a programului complex si strict totodata, al gradinitelor.

Avand in vedere preturile ridicate pe care parintii le platesc pentru anumite servicii, asteptarile sunt si pe masura, iar o doamna educatoare ce va avea grija de copii lor pentru cea mai mare parte a zilei, trebuie sa fie cat mai eficienta si sa le induca micutilor o stare de „acasa”. Gradinitele private sunt cele care ofera momentan servicii specializate fara costuri prea mari, iar serviciile publice sunt din ce in mai jalnice, concluzioneaza diversi parinti preocupati de soarta educatiei micutilor. Doamna educatoare este cea care conteaza cel mai mult in aceasta ecuatie, deoarece ea este radacina si tulpina unei gradinite.

Din pacate, in serviciile publice nu mai intalnim acelasi confort pentru micutii invatacei. Educatoarele nu mai sunt platite cum trebuie si nu mai ofera serviciile necesare unei bune functionari. Plus ca nu se investeste. Asa ca majoritatea parintilor stiu ce este bine pentru copii lor si opteaza pentru gradinitele private si pentru o doamna educatoare pe masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.