In ziua de astazi copii sunt dati la scoala de la varste foarte fragede: 6-7 ani. Ceea ce inseamna ca timpul destinat jocurilor este mult mai limitat. Parintii isi doresc ca micii lor printisori sa invete o limba straina. Doamna invatatoare este mai mult decat persoana care le arata copiilor cum sa scrie, sa citeasca, sa faca primele calcule. Reprezinta persoana care ne formeaza copiii. Pentru un copil de 6-7 ani este foarte important mediul in care isi petrece timpul. Iar doamna invatatoare este responsabila de a organiza, conduce, controla acest mediu. Dar cum iarasi ajungem la concluzia ca sistemul de invatamant din Romania este mai mult decat defectuos, ne dam seama ca nici doamna invatatoare nu mai este ce era.

Da, doamna invatatoare care ii invata pe copiii nostri sa scrie are 12 clase sau mai mult decat atat a fost demonstrat ca unele dintre ele fac greseli grave de exprimare si scriere! Acest lucru este datorat si salariilor foarte mici din invatamant. De exemplu, doamna invatatoare de la o scoala de stat are salariul putin peste 1000 de lei.

Inainte de ’89 doamna tovarasa chiar le facea si vizite parintilor acasa pentru a-i informa cu privire la performantele si comportamentul copiilor lor.

Dar s-a terminat si cu soimii patriei, cu pampoanele, cu uniformele pepite. Astazi doamna invatatoare are grija de copii ce au ultimul tip de smart phone-uri. Dupa cum spuneam, responsabilitatea unei invatatoare este una mare cu atat mai mult cu cat nu se poate concentra in acelasi timp asupra tuturor copiilor. Vinovati sunt si parintii care isi lasa copii toata ziua la calculator. Observam ca multi dintre ei nu se pot concentra mai mult de treizeci de minute asupra temelor.

Intr-o clasa sunt organizati in medie intre 25 si 30 de copii. Fiecare are personalitatea sa, propria educatie din familie. Este foarte dificil pentru o singura persoana sa se ocupe de toti acesti copii atat timp cat sistemul nostru nu ii incurajeaza catre activitati extrascolare.

Cati dintre noi ar prefera sa fie in locul doamnei invatatoare? Cred ca unul din 10 sau nici macar atat! Doamna invatatoare trebuie sa aiba foarte multa rabdare, sa aiba cunostinte minime din cat mai multe domenii si cel mai important este sa nu faca diferente intre copii. Lipsa unui salariu motivant a provocat numeroase violente de acest gen: copii maltratati de invatatoare.

foto: brailachirei.wordpress.com

Cu totii ne amintim cum doamna invatatoare ne intreba in ce domeniu lucreaza parintii nostri pentru a ne cere diferite lucruri pentru clasa sau pentru uzul sau personal. Copii iau perdele, fetele de banci, de catedra pentru a le spala acasa. Si bineinteles ca la fiecare inceput de an fiecare elev trebuia sa vina cu un ghiveci cu flori.

Cu siguranta, nu multe persoane stiu insa ca literatura de specialitate juridica critica obiceiul parintilor de a da flori, ciocolata, bani, respectiv cel al doamnelor invatatoare de a le primi. Orice bun primit necorespunzator este considerat a fi dare/luare de mita. De aici apar discrepantele. Pentru ca nu toti parintii isi permit cadouri scumpe, copiii incep sa se sicaneze intre ei.

Doamna invatatoare ar trebui sa fie o persoana principiara, morala, cu bune maniere, pentru ca timp de patru ani reprezinta un model pentru o grupa de 30 de copii. In plus, ar trebui sa fie la curent cu situatia familiei fiecarui copil, care sunt conditiile in care traieste, daca i se poate acorda un suport moral, material, in vederea efectuarii studiilor. Daca nu, statul ar trebui sa le acorde ajutorul de care au nevoie, In caz contrar ar trebui sa anunte autoritatile competente. Tot doamna invatatoare ar trebui sa ii incurajeze pe copii sa practice un sport, sa observe ce inclinatii artistice are fiecare elev.

In primii ani de scoala incepem sa ne facem mai multi prieteni, mergem in excursii cu clasa, la muzeu, la teatru, in parc. Mai pe scurt lucram in echipa. Exista materii la care doamna invatatoare ii pune pe copii sa lucreze impreuna. Foarte important pentru copii este ca aceasta sa respecte programul stabilit. Nu este indicat pentru micuti sa li se ofere un mod de lucru dezorganizat, cu schimbari bruste. In plus, aceeasi materie nu ar trebui sa se desfasoare pe mai mult de o ora pe zi. Iar pe la noi se obisnuieste sa se faca matematica in loc de muzica, religie,desen sau sport.

foto: florynacarb.blogspot.com
foto: florynacarb.blogspot.com

Din pacate, in zilele noastre, tot mai multi parinti din cauza imposibilitatilor materiale nu isi dau copiii la scoala.

Tot doamna invatatoare organizeaza serbari semestriale, unde copiii au ocazia sa fie creativi: sa cante, sa danseze, sa recite poezii, sa joace tot felul de mici roluri.

In concluzie, doamna invatatoare trebuie sa fie o persoana responsabila, rationala. Din pacate, sistemul din Romania nu incurajeaza prea multa lume catre meseria aceasta. Pentru multi predatul reprezinta o ultima solutie pentru un castig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.