Domovoii sunt creaturi fantastice care apartin folclorului rusesc. Se spune despre domovoi ca sunt spirite ale casei, acestia avand rolul de a proteja caminul si, mai mult decat atat, de a-i feri pe membrii casei de fortele raului.

Popoarele slave, dar in special rusii, au avut intotdeauna credinte care mai de care mai ciudate. Ei au crezut mereu ca lumea este plina de spirite care traiesc in jurul oamenilor, fara a fi insa percepute de catre acestia. De foarte multe ori, aceste spirite sunt prezentate ca fiind forte ale raului insa, cu toate acestea, in unele cazuri ele puteau oferi ajutor oamenilor, ba ii puteau chiar proteja in cazul in care acestia se aflau in situatii dificile. Se spune ca spiritele locuiau in paduri, in muntii, in grote si in casele oamenilor. In cazul in care oamenii nu le respectau sau vorbeau urat la adresa acestora, spiritele se infuriau si puteau distruge tot ce le statea in cale.

Domovoi1

Cuvantul “domovoi” provine de la “dom”, care inseamna casa, in traducere domovoi insemnand spirit al casei. Sunt spirite de gen masculin; sunt infatisati ca niste creaturi de statura foarte mica, in varsta, cu barba si, de obicei, cu intreg corpul acoperit de par sau blana; in unele descrieri, domovoii au si coada, dar si coarne micute. Domovoii sunt considerati adevaratii stapani ai casei in care locuiesc.

Legenda spune ca domovoii pot lua infatisarea proprietarului casei, sau a unor animale. In unele povestiri se spune ca un fermier si-a vazut vecinul in curte, pentru ca mai tarziu sa afle ca, de fapt, acela dormea; un domovoi ii luase infatisarea. De foarte putine ori domovoii au luat forma unor animale domestice, iar in unele legende aceste creaturi fantastice primesc insusiri cu adevarat monstruoase.

Domovoii ii ajuta de obicei pe cei din casa la cele mai grele treburi gospodaresti. Insa ajutorul nu vine intotdeauna gratuit. Domovoilor le place sa fie “tratati” bine, sa li se dea lapte si paine si sa se auda vorbindu-se frumos despre ei. Oamenii se pot adresa frumos domovoilor folosind cuvinte politicoase. In aceste conditii, spiritele nu vor oferi doar ajutor ci vor pazi si casa. Legenda spune ca fiecare casa are un domovoi, iar in cazul in care familia respectiva hotaraste sa isi schimbe locuinta, va cere spiritului protector sa o urmeze in noua casa. Pentru a alunga un domovoi intrus, sau a-i cere spiritului protector sa urmeze proprietarul la noua locuinta, traditia spune ca se foloseau anumite incantatii.

Citește și:  Top 6 păduri din România în care se întâmplă fenomene stranii

Domovilor le place foarte mult sa le fie recunoscut efortul si ajutorul. Mai mult dacat atat, este bine ca proprietarii de case sa ii trateze ca pe adevarati membri ai familiei. Nu le place deloc sa fie neglijati, sau sa nu le fie recunoscut ajutorul.

Legenda spune ca domovoii au locuri favorite in interiorul casei. Le place sa stea sub prag sau sub soba. Mai mult decat atat, mijlocul casei este un alt loc preferat de catre aceste creaturi. Se crede ca domovoii mentin linsitea si armonia unui camin si ii rasplatesc pe cei care isi mentin casa curata si ordonata. Pentru a le multumi, membrii familiei le lasa peste noapte paine si lapte. Daca domovoii ii indragesc pe cei din casa, atunci acestia ii vor recompensa, ii vor proteja si ii vor ajuta in treburile gospodaresti, vor proteja animalele din curte si casa. In caz contrar, domovoii vor sparge farfurii, geamuri si alte obiecte, vor tipa sau vor scoate sunete ciudate, vor murdari casa si nu ii vor lasa pe proprietarii casei sa doarma noaptea.

Pentru ca domovoii sa ingrijeasca animalele, acestea din urma trebuie sa fie pe placul spiritelor protectoare; daca nu, domovoii vor produce pierderea lor.

Domovoii sunt creaturi foarte ciudate. Legenda spune ca domovoii se nasc batrani pentru a muri copii. Se spune ca nu sunt suflete rele, ci ca nu au fost iertate de Dumnezeu, fapt pentru care au datoria de a ajuta oamenii timp de 70 de ani inainte de a putea ajunge in Rai. De aceea domovoii nu se sperie de simbolurile religioase, cum ar fi icoanele sau crucile, insa nici nu le agreeaza prea mult, deoarece aceste simboluri religioase le amintesc stapanilor despre pedeapsa lor. Pe langa simbolurile religioase, domovoilor nu le plac nici oglinzile.

Se mai spune despre domovoi ca au puterea de a prezice viitorul, pentru a-i putea ajuta pe stapanii caselor sa se fereasca de anumite intamplari neplacute. Pentru a-i anunta, domovoii scot sunete specifice, asemanatoare celor pe care le emite bufnita. Daca sunt fericiti, domovoii rad tot timpul.

Domovoii sunt unele dintre cele mai interesante creaturi din intreaga mitologie slava, deoarece in cadrul acesteia, creaturile fantastice sunt, de cel mai multe ori, spirite si nu zeitati. Imaginea domovoilor apere si in opere de arta, in literatura, cea mai cunoscuta opera literara in care apare fiind romanul Artemis Fowl a scriitorului irlandez Eoin Colfer, dar si in jocuri si benzi desenate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.