Domul Romano-Catolic din Timişoara sau Catedrala Sfântul Gheorghe este principalul lăcaş religios al Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara. Aşa cum îi spune şi numele, domul poartă hramul „Sfântul Gheorghe”.

turnurile-de-la-domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Domul Romano-Catolic din Timişoara este considerat cea mai frumoasă clădire în stil baroc din oraş. Construcţia sa a fost realizată în decursul a două decenii, în două etape: 1736 – 1751, respectiv 1755 – 1774. Deşi nu sunt dovezi în acest sens, se pare că cel care a elaborat planul domului a fost Joszef Emanuel Fischer von Erlach, un renumit arhitect din Viena, foarte bun cunoscător al stilului baroc. Alte mărturii îl menţionează pe H. Hoh. Jacob Schelbauer ca arhitect, acesta fiind atunci consilierul oraşului Viena.

domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis-o-cladire-impunatoare.jpg

Forma Domului Romano-Catolic din Timişoara este de cruce, clădirea fiind realizată din cărămidă, cu ornamente exterioare din stuc şi piatră. Uşile de la intrare sunt masive, din lemn de stejar, acoperită ornamental cu grilaje din nichel. Dacă exteriorul este impresionant, interiorul este şi mai deosebit. Acesta a fost decorat de unii dintre cei mai renumiţi meşteri ai acelor timpuri.

domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis-un-interior-deosebit.jpg

Domul Romano-Catolic din Timişoara are nouă altare, aparţinând stilului rococo şi baroc, acestea fiind sculptate de Johan Muller. Altarele sunt împodobite cu icoane, iar altarul principal este flancat de două statui, a Sfintei Theresia şi a Sfântului Carol Boromeus, cele două fiind sculptate de Johann Roseph Rossler. Altarul principal a fost pictat de Michael Angelo Unterberger, pe atunci directorul Academiei Artelor Frumoase din Viena, iar partea centrală a sa este dominată de statuile a doi heruvimi.

Citește și:  Orasul Faurei : Obiective turistice Brăila

banci-aflate-in-domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Interiorul Domului Romano-Catolic din Timişoara se remarcă şi prin obiectele liturgice de mare preţ. Astfel, printre ele se numără crucea de ceremonie din argint, monstranţa aurită şi lampadarul de argint. Însă poate cel mai de preţ obiect este orga, replică a celei din Biserica Sf. Suplice din Paris. Orga aparţine stilului Ludovic al XVI-lea şi este folosită deseori în concerte. De altfel, catedrala are o acustică foarte bună, motiv pentru care este prima alegere atunci când vine vorba de organizarea unui concert.

domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis.jpg

În Domul Romano-Catolic din Timişoara se organizează frecvent slujbe, ele făcându-se atât în română, cât şi în germană şi maghiară. Subsolul lăcaşului este folosit pe post de criptă – în el se găsesc 20 de morminte de episcopi, însă ele nu pot fi văzute decât cu prilejul înmormântării altui episcop. Catedrala este văzută ca una dintre cele mai valoroase lăcaşuri catolice din Banat şi ca cea mai unitară din această regiune a ţării.

domul-romano-catolic-din-timisoara.jpg
interiorul-de-la-domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis.jpg
domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis-alee-cu-banci.jpg
intrarea-in-domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis.jpg
domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis-monument-istoric.jpg
domul-romano-catolic-din-timisoara-judetul-timis-usa-din-lemn.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.