In acest an s-a facut un nou pas spre descoperirea secretelor existentei unuia dintre cele mai mari animale preistorice care au existat cu milioane de ani in urma pe planeta Pamant. Specialistii in domeniul paleontologiei au facut descoperiri importante in provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, unde cu sute de milioane de ani in urma se pare ca ar fi existat dinozauri. Ei au escavat in sedimentele care datau din perioada Cretacicului si au gasit importanti embrioni fosilizati de animale preistorice, resturi de oase si oua de dinozauri ierbivori.

Conform specialistilor arheologi si paleontologi acestea ar fi apartinut unor dinozauri care au trait pe teritoriul cretacic unde azi se afla China si se numeau Lufengosaurus. Acestia se asemanau cu dinozaurii Plateosaurus, aveau cam aceeasi marime si au aparut la inceputul perioadei Jurasicului.

Pe baza ramasitelor fosile, paleontologii au stabilit dimensiunea acestei specii de dinozauri si au ajuns sa aproximeze lungimea corpului lor la 8 m. De asemenea au facut o reconstituire a aspectului general al dinozaurului Lufengosaurus si au stabilit ca ar fi avut corpul imens, gatul lung, iar membrele puternice ii permiteau sa se deplaseze atat biped, cat si patruped.

Capul era destul de mic comparativ cu marimea corpului, craniul lung si plat, la bot prezenta o mica umflatura chiar deasupra canalelor nazale, iar maxilarele erau inzestrate cu dinti ascutiti si masele pentru ruperea si maruntirea hranei vegetale, specific ierbivorelor. Membrele anterioare si posterioare erau suficient de robuste sa sustina intreaga greutate a corpului, iar labele se terminau cu gheare puternice si ascutite.

Una din gheare era mai mare si folosita pe post de arma. Membrele din spate erau mai musculoase si mult mai puternice decat cele din fata. Acest lucru arata ca animalul se sprijinea mai mult pe membrele posterioare si pe coada.

dinozauri
dinozauri

Descoperirea istorica din provincia chineza este importanta deoarece a scos la lumina ramasitele fosile ale unor embrioni de dinozauri care reprezinta cele mai vechi exemple de tesut organic, de acum 200 milioane de ani in urma.

Acest lucru a oferit posibilitatea cercetatorilor sa urmareasca dezvoltarea si evolutia acestor vietuitoare preistorice uriase in stadiul embrionar si astfel sa ne faca sa intelegem aspecte ce tin de modul de alcatuire a vechilor dinozauri.

Aceste ramasite fosile reprezentau embrioni in diferite stadii de dezvoltare, care apartineau unor ambreiaje diferite, de la mai multe exemplare adulte si care in timp, cu milioane de ani in urma au fost amestecate intre ele datorita miscarii placilor tectonice, inundatiilor repetate si altor cataclisme naturale.

Embrionii au fost studiati in amanunt si astfel s-a ajuns la cateva concluzii care i-au uimit pana si pe cercetatori. Se pare ca se dezvoltau destul de rapid, cresterea lor avea loc intr-un timp foarte scurt, deci perioada de incubatie nu era lunga. Interesant este faptul ca embrionul se misca in interiorul oului, iar oasele contineau materie organica (proteine de colagen), lucru extrem de rar.

Pe masura ce se dezvolta tesutul muscular se pare ca si oasele se modificau in mod regulat, lungimea lor crestea. De asemenea, cercetatorii au studiat dimensiunea femurului in interiorul oualor de dinozauri si au ajuns sa constate ca masura 1,2-2,4 cm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.