Epidemia de coronavirus (COVID-19), al cărei bilanţ, la nivel mondial, se schimbă de la o zi la alta, chiar de la oră la oră, impune măsuri drastice şi în România. La noi, din cele 15 cazuri de infecţii cu coronavirus, cinci s-au vindecat, iar restul de zece persoane purtătoare ale virusului COVID-19 se află internate în spitalele din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Craiova şi Iaşi, într-o stare relativ bună,

Până în prezent, alte 27 de persoane se află în carantină instituţionalizată, făcându-se analize pentru a se depista dacă au fost infectaţi cu virusul COVID-19, iar 11 198 de persoane se află izolate la domiciliu, monitorizate medical.

Având în vedere rata de transmitere a coronavirusului COVID-19 şi pentru a se preîntâmpina situaţii dramatice, greu de controlat, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), din România, a luat o serie de măsuri, cu aplicare imediată.

Şcolile din România se inchid, pentru a preveni răspândirea coronavirus (COVID-19)

Epidemia de coronavirus (COVID-19) impune măsuri drastice
Epidemia de coronavirus (COVID-19) impune măsuri drastice

Şcolile din România (unitățile școlare publice din învățământul preșcolar – grădinițe, primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional) se închid în perioada 11-22 martie 2020, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţară.

Comunicatul CNSSU – măsuri de prevenţie legate de epidemia de coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)

Comunicatul CNSSU mai cuprinde şi alte decizii referitoare la impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre ţările afectate de infecţia cu coronavirus (COVID-19), precum şi la felul în care sunt sau nu permise anumite evenimente publice, decizii care intră în vigoare începând de astăzi, 09.03.2020, până la data de 31 martie 2020, de asemenea cu posibilitatea prelungirii. Iată textul integral al acestui Comunicat al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență :

 • “Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
 • Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
 • Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre, venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud, intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.
Citește și:  Teoriile conspiraţiei – cum se nasc, de ce se bucură de atât de multă popularitate? “Orice putere este o conspiraţie permanentă”?
Epidemia de coronavirus (COVID-19)
Epidemia de coronavirus (COVID-19)
 • Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
 • Transporturile de marfă de minimum 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.
 • Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.
 • Totodată, începând cu data de 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
COVID-19
 • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.
  Și această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020, pe întreg teritoriul național al României, și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
 • În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
  Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
 • Se recomandă cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.