Unul dintre cei mai mari bibani de mare este Epinefelul gigant – cunoscut cu denumirea stiintifica de Epinephelus lanceolatus – un locuitor al recifelor de corali, al apelor litorale mai putin adanci si estuarelor din vestul si centrul Oceanului Pacific si Indian. Inoata la adancimi de aproximativ 100 m.

Epinephelus lanceolatus poate ajunge la lungimea de 2,5 m, in cazuri exceptionale si la 2,7 m si greutatea de 400 kg. Astfel de exemplare ating o asemenea lungime in ani, de aceea numarul lor printre recifele de corali este destul de scazut. Pestele are corpul robust, capul este si el masiv, gura foarte mare ii creeaza un aspect feroce, ochii in schimb sunt mici, pozitionati deasupra capului.

Inotatoarea dorsala este alungita si prezinta numerosi tepi, inotatoarea codala este mare si rotunjita, inotatoarea anala este mica, iar aripioarele pectorale si ventrale sunt destul de mici si ele comparativ cu o astfel de conformatie a corpului.

Bibanul are un aspect pestrit, in nuante verde-gri sau maroniu-gri cu multe pete mai luminoase si forme diferite, iar pe aripioare prezinta mici puncte de culoare neagra. Pestii mai tineri au multe marcaje galbene si negre de dimensiuni diferite.

Epinefelul gigant

Pestele Epinephelus lanceolatus prefera sa stea in apropierea recifelor de corali, inoata solitar, de regula se ascunde in pesterile si epavele de pe fundul marii, are un comportament agresiv daca este deranjat. Exemplarele mari nu se tem decat de om, care il pescuieste cu usurinta cu sulita din cauza obiceiul sau de a fi lent si de a inota destul de greoi.

Exemplarele mici insa devin hrana preferata a altor specii de pesti rapitori. Unii povestesc ca un astfel de peste imens ar fi atacat si ucis chiar si oameni, insa acest lucru nu se stie cu certitudine.

Hrana sa consta din diverse vietuitoare marine, din homari teposi, crustacee, crabi, pesti, rechini de mare, testoase marine si pisici de mare.

Epinefelul gigant face parte din ordinul Perciformes, familia Serranidae, este o specie vulnerabila in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.