Experimentul animatia suspendata –putem trai intre viata si moarte?

Se pare ca oamenii cauta noi si noi moduri pentru a  descoperi viata vesnica sau cea mai apropiata stare asemanatoare acesteia. Experimentul animatiei suspendate este o astfel de incercare pe care au demarat-o cercetatorii de la spitalul Presbiterian din Pittburgh, acestia initiind un proiect care pare a fi descins din filmele stiintifico-fantastice.

Experimentul consta in racirea trupurilor pacientilor care sunt bolnavi grav si se afla in stare extrem de grava pentru ca celulele acestora sa aiba nevoie de cat mai putin oxigen pentru a trai. Aceasta stare este cunoscuta drept animatie suspendata si in acest caz pacientii sunt la limita dintre viata si moarte. Astfel oamenii de stiinta au mai mult timp pentru a gasi leacuri sau opera persoanele cu rani grave care le pun in pericol viata, majoritatea fiind realizate prin impuscare sau injunghiere.

Medicii asteapta ca pacientul ideal pentru folosirea tehnologiei sa apara la ei in spital. Avand in vedere ca victimele in stare grava nu isi pot da acordul pentru o astfel de interventie in momentul respectiv, medicii au realizat o campanie de informare a posibililor viitori pacienti. Cei care nu doresc sa participe la acest experiment au avut posibilitatea de a-si cumpara bratari speciale pe care le poarta tot timpul.

In cadrul experimentului, sangele pacientului este inlocuit cu o solutie salina rece si temperatura corpului va scadea la 10 grade Celsius astfel incat orice activitate celulara inceteaza. Racirea pacientilor in stare grava ajuta, acest lucru se stie de mult timp; se cunoaste ca la temperaturi mai ridicate, celulele au nevoie de mai mult oxigen, iar daca inima nu mai bate, celulele vor muri mai repede. Cand corpul este mai rece, celulele au nevoie de mai putin oxigen si medicii pot interveni inainte ca pacientul sa isi piarda viata.

Citește și:  „Cicero al medicinei” - Aulus Cornelius Celsus și primul tratat sistematic al medicinei
Animatie suspendata - targa pentru experiment, foto bplaced.net
Animatie suspendata – targa pentru experiment, foto bplaced.net

Aceasta stare de animatie suspendata este numita stare de resuscitare sau conservare de urgenta. Metodele anterioare de racire a corpului erau recircularea sangelui printr-un aparat care il raceste, insa in acest caz hipotermia se instaleaza mult prea tarziu.

In 2002, oamenii de stiinta de la Unviersitatea din Michigan au incercat un nou experiment similar animatiei suspendate pe porci, ajungand la concluzia ca animalele si-au revenit si nu au suferit diferite efecte secundare in urma experimentului.

Si experimentele pe oameni vor incepe, insa va fi nevoie de voluntari. In timpul acestui experiment, pacientii vor fi in esenta morti pentru ca nu vor avea sange in corp, ci doar o solutie salina, iar inima nu le va bate si nu vor avea activitate cerebrala. Corpul uman este racit in numai 15 minute iar dupa ce operatia s-a terminat, pacientii vor reveni la viata singuri, eventual cu ajutorul tehnicilor clasice de resuscitare a inimii.

Credeti ca aceasta tehnica de animatie suspendata va salva multe vieti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.