Fazanul argus se remarca prin coada sa extraordinar de lunga ceea ce face sa fie considerat cel mai mare fazan din lume. Aceasta pasare traieste in regiunile impadurite tropicale din sud-estul Asiei, la altitudini de pana la 1300 m, mai ales in junglele din Peninsula Malay, insulele Kalimantan, Sumatra, Borneo, sudul Bangladesh-ului, Myanmar si Thailanda.

Are un stil de viata asemanator paunilor – prin talentul sau deosebit de a-si infoia penele, de a fi precaut si de a se ascunde uimitor de bine in vegetatia deasa a padurilor.

La aceasta specie masculul poate ajunge la lungimea corpului de 1,8 m, greutatea de 2,2 kg si impresioneaza prin penele secundare ale aripilor foarte mari. Are coada mult mai lunga decat femela si penajul foarte frumos colorat, desi nu extraordinar de luminos. La mascul coada poate avea lungimea de 74-76 cm, iar la femela de 31-36 cm. La aripi prezinta un desen interesant cu forme rotunde in forma de ,,ou” pe penele mari secundare. Femela este mai mica decat masculul, poate cantari pana la 1,7 kg. Penajul in zona capului este cenusiu-albastrui pe partile laterale si negru deasupra acestuia formand o creasta, acesta contrasteaza delicat cu nuanta pestrita in culori alb-negru si gri-maronii de pe partea dorsala a corpului, din loc in loc cu pete galbene. Coada este pestrita doar in alb si negru, zona umerilor este bej cu numeroase puncte maronii, pieptul brun-maroniu. Picioarele sunt destul de scurte, fara pinteni si cu pielea solzoasa de culoare roz-rosiatica. Capul este mic, ochii pozitionati pe partile laterale ale acestuia, au irisul de culoare inchisa, ciocul este scurt, in nuante gri-galbui.

Citește și:  Șoparla de munte cu corn (Acanthosaura crucigera), cea mai mică specie de acest gen
Argusianus argus, Foto: animalbase.uni-goettingen.de
Argusianus argus, Foto: animalbase.uni-goettingen.de

In perioada de imperechere masculul in dansul sau nuptial de atragere a femelei isi ridica coada ca la paun si isi desface frumos aripile, scoate sunete inalte, rasunatoare pentru a o impresiona. Dupa imperechere masculul porneste in cautarea altei partenere, iar femela depune de obicei o singura ponta formata din 2 oua, pe care le cloceste singura timp de 25 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de pasarea-mama cu hrana regurgitata din ciocul acesteia direct in ciocul lor. Puii cresc destul de repede, imediat ce au corpul acoperit bine de pene incep sa zboare si devin independenti, la varsta de aproximativ 12 luni ajung la maturitatea sexuala. Aceste pasari sunt timide, se ascund imediat ce simt pericolul, hrana lor consta din tot felul de seminte si plante pe care le gasesc la nivelul solului.

Acesti fazani pot fi crescuti si in conditii de captivitate pentru carnea lor foarte gustoasa, fermierii de obicei folosesc pentru clocirea oualor un incubator. Hrana puilor consta din viermi, larve, oua fierte amestecate cu pesmet si morcovi rasi.

Fazanul argus face parte din ordinul Galliformes, familia Phasianidae si are denumirea stiintifica de Argusianus argus. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut, totusi numarul de exemplare este destul de mic avand in vedere vanatoarea excesiva si distrugearea habitatului natural. Exista doua subspecii ale acestui gen Argusianus argus argus descris mai sus si Argusianus argus grayl din Insula Borneo care are o pata rosiatica in zona pieptului.

Video – Fazanul argus (Argusianus argus), cel mai mare fazan din lume:

https://www.youtube.com/watch?v=gZkf19Q0L24

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.