Una dintre cele mai interesante feline este specia Jaguarundi – Felis yagouaroundi – care traieste in regiunile montane, in padurile tropicale, in savanele si zonele umede din apropierea cursurilor de ape – rauri si lacuri intinse – din America Centrala si de Sud, in special din Mexic, Argentina de Nord-Vest, Brazilia de Sud, Peru si Texas.

Acest animal carnivor seamana mai ales cu o mustelida, are lungimea corpului de 55-77 cm, greutatea de 4,5-9 kg si inaltimea la greaban de 25-35 cm. Coada este imblanita, foarte lunga si subtire, are lungimea de 30-60 cm. Corpul sau are o forma alungita, botul este ascutit, iar picioarele destul de scurte.

Blana sa are mai multe nuante de culori si nu prezinta nici un desen ca la alte specii de feline. Exemplarele care traiesc in zonele impadurite au blana predominant neagra sau maro-cenusie, iar cele din zonele aride cu tufisuri au un colorit mai deschis, rosiatic-maroniu. Capul este rotund, urechile mici si acoperite de par, ochii sunt mari cu irisul de culoare deschisa, iar vibrizele lungi si albe.

Jaguarundi este activ in timpul zilei, cand vaneaza fara mila tot felul de reptile, nevertebrate, pasari si mici rozatoare – hamsteri, sinsile, porci de guineea si iepuri de camp. Dieta sa este completata deseori cu fructe – struguri, smochine, banane. Uneori prinde pesti si marmote. Traiesc solitari, doar in perioada de reproducere pot fi observati in perechi.

Citește și:  Terapsida Cynognathus, un stramoș al mamiferelor
Felis yagouaroundi, Foto: therushforum.com
Felis yagouaroundi, Foto: therushforum.com

Femela are o perioada de gestatie de 10 saptamani, dupa care face 2-4 pui care cresc foarte repede. Acestia au corpul acoperit cu blanita cu numeroase pete care dispar treptat cu varsta.

Puii sunt alaptati timp de 3 saptamani, apoi sunt hraniti cu carne. La varsta de o luna incep sa iasa din vizuina pentru a vana impreuna cu mama lor, iar la 2 ani ajung la maturitatea sexuala si devin independenti. Speranta de viata este de aproximativ 15 ani.

Acest animal poate fi usor domesticit, in America de Sud este crescut ca animal de companie fiind apreciat pentru capacitatea sa de a prinde rozatoarele. De asemenea, jaguarundi este vanat de oameni pentru blana lui, iar numarul de exemplare este in declin si datorita pierderii habitatului natural. Totusi riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Jaguarundi (Felis yagouaroundi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.