Putine animale au exercitat o fascinatie macar asemanatoare cu cea care invaluieste viata felinelor mari. Tigrul, leul, leopardul, jaguarul, toti acesti pradatori de top sunt printre primele animale pe care le invata un copil din cartile de colorat. Exista insa mai multe specii de feline mici, care isi duc viata ascunse de interventia umana, dar care ar merita in mod sigur aceeasi protectie de care se bucura rudele lor mai mari.

Sevalul
Sevalul

Primul care trebuie mentionat in acesta categorie este servalul.

Este o specie medie de feline salbatice, ajungand la lungimi de cel mult 1 m si greutatea de pana la 18 kg. Se remarca prin cele mai lungi picioare raportate la marimea corpului, din intreaga lume a felinelor. Urechile sunt si ele mult mai lungi decat la alte specii, servalul avand un auz mai dezvoltat decat alte specii de feline mici. Desi a fost vanat pentru blana, acesta avand un model specific in care petele se prelungesc cu dungi la nivelul umerilor, este inca destul de raspandit in Africa, poate si datorita traiului retras si hranei diverse. Se hraneste cu orice de la gazele pana la broaste si insecte. In general prefera prada care ajunge pana la 200 de grame. Aceste feline sunt active in general noaptea, si in general evita contactul cu omul; in schimb devin foarte agresive daca cineva incearca sa le fure hrana.

O alta specie de feline mici, mai cunoscuta multumita faptului ca poate fi imblanzita si chiar Salvador Dali a avut un exemplar numit Babou, este ocelotul. De dimensiuni relativ similare cu ale servalului, ocelotul semana fizic foarte mult cu o pisica domestica, diferenta constand doar in blana similara cu a unui jaguar. Este o fiinta retrasa, nocturna, care insa va lupta pana la moarte daca ii este amenintat teritoriul. Se hraneste cu animale mici si a fost vanat intensiv pentru blana, este in prezent destul de raspandit, avand parte de protectie. Se intalneste in America de Sud.

Jaguarundi este printre cel mai putin cunoscute feline mici. Se intalneste in America Centrala si de Sud, unde duce o viata in principal solitara, desi accepta alte exemplare in teritoriu. A fost in general evitata de vanatorii care doreau balanuri intrucat seamana destul de bine cu o pisica domestica mai mare, blana sa fiind simpla, cenusie sau rosiatica. Se hraneste cu animale mici, pe care le vaneaza in general noaptea. Este totusi inclus intre speciile amenintate din cauza distrugerii teritoriului.

Felinele mici
Felinele mici

Pisica cu labe negre este cel mai mic reprezentant al felinelor de pe teritoriul Africii. Atinge la greutatea de 2,5 kg si, spre deosebire de alte rude, nu se prea poate catara in copaci. Prefera sa stea in viziuini abandonate ale altor animale sau in termitiere parasite. Blana ii este de obicei maroniu-rosiatica, avand si petele specific felinelor mai mari. In ciuda marimii, aceste feline mici sunt agile si feroce, aparandu-se cu toate armele specific in cazul in care sunt amenintate. Unele legende in mod clar exagerate povestesc cum o astfel de pisica ar fi capabila sa ucida o girafa, sarindu-i la jugulara. Din nefericire insa, agilitatea nu a ajutat aceasta specie in fata distrugerii teritoriilor si vanatorii. In prezent, este protejata, iar in mai multe tari nu poate fi vanata deloc.

Citește și:  Specii de șopârle din Australia – Monitorul dantelat (Varanus varius)

Pisica de nisip (sau de dune) este un alt membru mic al categoriei felinelor, ajungand la cel mult 3,5 kg. Dupa cum ii arata si numele, traieste in zonele desertice din Africa si Asia. Adaptarile ii sunt foarte bune, putand supravietui cateva luni doar pe baza apei din hrana. Are urechile si ochii extrem de mari, bazandu-se pe simturi pentru a detecta hrana. Blana, de un bej pal, brazdat de dungi mai inchise la culoare, reprezinta un foarte bun factor de camuflaj, in timp ce pernitele de la picioare ii permit sa nu se scufunde in nisip.

Pisicile de nisip isi petrec majoritatea timpului in vizuini sapate de porci spinosi sau rozatoare, fiind active mai mult noaptea. Nu au un simt al teritoriului, preferand sa hoinareasca. In general nu evita contactul cu oamenii, insa sunt relativ greu de intalnit di cauza reducerii numarului lor. In prezent, mai multe tari protejeaza prin legislatie aceste feline mici.

Pisica de Iriomote – o adevara fosila vie – a fost descoperita in 1967 si traieste doar pe insula japoneza care i-a dat numele. In prezent mai exista in jur de 100 de indivizi, iar oamenii de stiinta se chinuie sa salveze specia, ultima dintr-o ramura disparuta. Aceasta feline nu ajunge la dimensiuni foarte mari, are o blana maronie, brazdata de dungi mai inchise la culoare si este un pradator oportunist, peste 90 de specii ii pot cadea prada. In general duce o viata singuratica, ceea ce a complicat si mai mult treaba cercetatorilor. Concurenta cu pisicile de casa salbaticite a redus si mai mult din numarul rarelor feline, insa sansele nu sunt in totalitate pierdute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.