Prima femeie astronom din Romania, Maria Teohari, s-a nascut la 22 aprilie 1885 in familia medicului Christu si a Alexandrei Teohari din Giurgiu. Tatal ei a pus mare pret pe educatia ei, astfel, urmeaza clasele primare la Giurgiu, iar pe cele liceale in capitala, la Scoala “Elena Doamna” si la Scoala Centrala. Bineinteles, ca nu se opreste aici cu studiile si invata la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, demonstrand o mare pasiune pentru astronomie. Se specializeaza la Observatoarele astronomice din Paris si Nisa, unde ajunge urmand sfaturile profesorului care a infiintat Observatorul din Bucuresti, Nicolae Coculescu.
In mod surprinzator, Maria Teohari s-a demonstrat a fi talentata in numeroase domenii, stiind atat sa picteze, cat si sa cante la pian si fiind o buna cunoscatoare a limbilor franceza, engleza si germana. Cu toate acestea, si-a dedicat o mare parte a timpului astronomiei, din cauza careia isi va pierde vederea. In observatiile astronomice realizate atat la Paris cat si la Nisa, nu si-a protejat ochii corespunzator, din cauza lipsei unui echipament, ducand la afectarea vederii.
Dupa observatiile astronomice facute in strainatate, unde Maria Teohari s-a preocupat de realizarea unor observatii asupra soarelui, se intoarce in tara in anul 1914 si isi continua cercetarile la Observatorul Astronomic din Bucuresti. Acesta a fost infiintat in anul 1908, iar romanca astronom este printre primele pesoane care lucreaza aici. Facand parte din astronomii romani care isi obtinuse diplomele in strainatate, se bucura de unele privilegii la acea vreme, fiind printre cei mai apreciati astronomi ai tarii.
Dupa observatiile efectuate in Franta, cu privire la petele solare si la planetele mici, incepand cu anul 1914, Maria Teohari isi continua cercetarile la Obervatorul Astronomic din Bucuresti si incepe sa publice lucrarile despre petele solare cat si alte fenomene astronomice in Anuarul Observatorului si in revista “Natura”. Din nefericire, este nevoita sa isi incheie sirul cercetarilor, desi cu siguranta ar fi contribuit la evolutia astornomiei, deoarece vederea ei devine din ce in ce mai slaba. Astfel, ea plateste cu pretul propriei vederi efectuarea de observatii solare fara sa isi proteje ochii.
Fara o vedere eficienta, Maria Teohari renunta la cercetarile astronomice, insa nu si la astronomie, astfel ea se angajeaza ca profesoara de matematica si de astronomie la Liceul “Domnita Ileana” din capitala, unde este o profesoara exceptionala, de care elevii isi aminteau cu drag, fiind severa, insa extrem de corecta in a-i evalua. Nu s-a ocupat doar de partea de predat, deoarece s-a implicat si in publicarea de manuale atat pentru astronomie, cat si pentru matematica.
Amintirile din perioada in care lucra la Obervatorul Astronomic au ocupat un loc important in viata Mariei Teohari, povestind ca ii apartinea ei si celor care si-au inchinat cei mai frumosi ani ai tineretii astronomiei si observatiilor astronomice. Pe langa astronomie, era pasionata de limbi straine si de literatura, iar buna cunoastere a limbilor engleza, germana si franceza i-a oferit posibilitatea sa se dedice si traducerilor, si nu orice fel de traduceri, ci traducerilor literare, ocupandu-se de traducerea unor carti din limba romana in alte limbi. De asemenea, obisnuia sa picteze, desenand atat flori, cat si peisaje incantatoare.
Iubitoare de muzica, Maria Teohari adora sa cante la pian si la vioara, insa acestea nu erau singurele ei pasiuni. Placandu-i de cand era mica sa munceasca, obisnuia sa isi ajute mama la croitorie, fiind o croitoareasca extrem de talentata, care isi confectiona singura rochiile. Este uimitor cat de multe lucruri putea sa faca si cu cata iscusinta, demonstrand un talent innascut atat pentru arta, cat si pentru stiinta. De asemenea, este de admirat la aceasta femeie astronom cum a reusit sa imbine arta cu stiinta, demonstrand atat o sensibilitate pentru frumos, cat si dorinta arzatoare de a cunoaste universul.
Desi nu se bucura de o mare popularitate, Maria Teohari este una dintre personalitatile cu care Romania se poate mandri si care, prin intermediul articolelor stiintifice publicate, a facut ca stiinta sa fie un subiect si mai atractiv pentru un numar mai mare de persoane. Se stinge din viata la varsta de 90 de ani, in anul 1995 in capitala, fiind o importanta femeie astronom si prima femeie care a lucrat la Observatorul Astronomic din Bucuresti, cat si o profesoara de astronomie si de matematica de exceptie