Inca din cele mai indepartate timpuri, femeile au demonstrat un foarte mare curaj in a activa cu succes in domenii considerate a fi strict masculine, aducand contributii considerabile la evolutia omenirii, una dintre cele mai curajoase femei ale lumii fiind Valentina Tereshkova, prima femeie care a calatorit in spatiu. Nascuta in anul 1937, intr-o familie de tarani din Maslennikovo, Rusia, care erau emigranti din Belarus, tatal sau era sofer de tractor, iar mama sa lucra intr-o fabrica de textile. Ii calca mamei pe urme la varsta de 18 ani si se angajeaza la fabrica de textile, insa este extrem de pasionata de parasutism, motiv pentru care incepe sa se antreneze la Aeroclubul local. Dedicata parasutismului, participa cu un mare interes la antrenamente, iar la varsta de 22 de ani realizeaza primul ei salt cu parasuta.
Extrem de favorabila pentru ca Valentina Tereshkova sa intre in istorie drept prima femeie care a calatorit in spatiu este intentia Uniunii Sovietice de a trimite si o femeie in cosmos, pentru a depasi Statele Unite. Astfel, dupa ce Gagarin a calatorit in spatiu, interesul de a trimite si o femeie era tot mai mare pentru autoritatile sovietice, motiv pentru care li se oferea aceasta oportunitate doar pentru doua femei, care trebuiau sa fie parasutiste, sa aiba sub 30 de ani si sa cantareasca sub 70 de kilograme, si sa aiba o inaltime mai mica de 1, 70 metri. Odata ce criteriile de selectie au fost facute publice, aceasta nu a fost prima femeie interesata de a intra in acest mod in istorie, astfel s-au prezentat 400 de femei ce doreau sa cucereasca spatiul cosmic.
Dintre cele 400 de femei interesate, Valentina Tereshkova a fost aleasa printre cele cinci femei selectate, trei dintre ele fiind parasutiste, iar una fiind pilot. Alaturi de acestea, a inceput tratamentele pentru a deveni cosmonaut, dedicandu-se trup si suflet oportunitatii unice care i se ivise. Desi trebuiau sa fie alese doua femei care sa inregistreze aceasta premiera, ea este singura aleasa, care zboara in spatiul cosmic la 16 iunie 1963, la bordul navei Vostok 6. Cu doua zile inainte de acest eveniment, cosmonautul Valeri Bykovsky este lansat in spatiu la bordul navetei Vostok 5, naveta femeii ce se va deplasa in spatiu pentru prima data fiind lansata cand Vostok 5 inca se mai afla pe orbita.
In ciuda momentelor dificile prin care a trecut, simtind stari de greata si trecand printr-o stare psihica destul de tensionata, Valentina Tereshkova a calatorit in spatiu pentru 71 de ore, orbitand Pamantul de 48 de ori. Astfel, ea si-a petrecut mai mult timp in spatiu decat toti astronautii americani luati la un loc. Atat naveta ei, cat si cea a cosmonautului Valeri Bykovsky, aveau trasee diferite, insa, cu toate acestea, s-au apropiat la o distanta de trei mile una de alta, distanta ce le-a oferit celor doi posibilitatea sa comunice. Desi nu a preluat niciodata controlul manual asupra navetei, deoarece era condusa de un sistem de control automat, si-a petrecut trei zile in spatiul cosmic, aterizand cu cateva ore inainte de Bykovsky si intrand in istorie.
Dupa realizarea acestui zbor, Valentina Tereshkova a intrat in istorie si a fost extrem de apreciata de rusi. A fost distinsa cu “Ordinul Lenin” si a fost numita erou al Uniunii Sovietice. De asemenea, in anul 1962 devine membru al Sovietului Suprem, oferindu-i-se onoarea de a fi un reprezentant al femeilor la importante evenimente si in multe organizatii ale ce aveau ca scop apararea acestora. Totodata, a primit diploma de inginer cosmonaut, insa, dupa destramarea Uniunii Sovietice nu s-a mai bucurat de privilegiile pe care le detinea pana atunci. Cu toate acestea, a ramas in continuare respectata de rusi si apreciata pentru marea sa realizare.
In luna noiembrie a anului 1963 Valentina Tereshkova se casatoreste cu cosmonautul rus Andrian Nikolayev, insa aceasta casatorie este pusa la cale de liderul Uniunii Sovietice Nikita Khrushchev, care vedea multe beneficii favorabile pentru autoritatile ruse din casatoria a doi cosmonauti. In calitate de sot si sotie, cei doi calatoresc in repetate randuri in strainatate, insa divorteaza in anul 1982, din urma casatoriei rezultand o fetita. Dupa aceasta casatorie se recasatoreste si ramane vaduva in anul 1999.
Zborul pe care Valentina Tereshkova l-a efectuat in anul 1963 in spatiul cosmic este singurul efectuat de cosmonautul rus, fiind prima femeie care a calatorit in spatiu, dar si singura care s-a putut lauda cu o asemenea experienta de-a dreptul unica, urmatoarea femeie care a zburat fiind americanca Sally Ride. Aceasta a fost medic pe naveta spatiala Challenger si a zburat dupa 19 ani de la zborul din anul 1963, deplasandu-se in spatiu in anul 1983, desi se planificase ca urmatorul zbor sa se petreaca mult mai devreme. Extrem de curajoasa, prima femeie-cosmonaut a fost cu siguranta invidiata pentru privilegiul de a calatori in spatiu, fiind o experienta ravnita de multe femei fascinate de dorinta de a deveni cosmonaute, devenind si una dintre cele mai curajoase femei din Rusia.