In orasul Malanga, din Spania, la 25 octombrie 1881, se naste marele pictor, Pablo Picasso. Fiu al lui Jose Ruiz si al Mariei Picasso y Lopez, acesta a avut intai numele Diego, Jose, Francesco de Paula, Juan Nepomuceno, Crispin, Crispiniano de la Sentesima Trinidad…pe scurt Pablo Picasso.

Pictorul se remarca in primul rand prin opera imensa, impresionanta si surprinzatoare si apoi prin viata aventuroasa. Relatiile sale de dragoste, sunt cele care ii lumineaza viata si opera.

Femeile au avut in viata lui Picasso un rol essential, depasind cu mult legaturile sentimentale, fiecare perioada principala din opera sa, coincide cu o experienta de dragoste.

Perioada infloritoare din opera artistului este marcata de frumoasa Fernande, care a patruns in atelierul sau cand grava personajele patetice din ,,Masa frugala”, provocand prin prezenta ei senzuala o evolutie spre eleganta , linii sprintene si culoare calda. Pictorul, sub influenta ei, trece de la albastrul deprimant din ,,Saraci pe malul marii” la rozul, brunul inchis si albastrul pal al saltimbancilor. Ea era tipul de femei care placea, prin formele si tandretea ei, l-a determinat pe artist sa picteze nudurile durdulii care apar si in opera ,,Domnisoarele din Avignon”.

Cea mai profunda dragoste din viata lui Picasso este Eva, fina si distinsa, care prin veselie si umor, ii inspira jocul , cubismul sintetic, apoi in 1912 cubismul analitic legat de descompunerea formelor. Figura acestei femei va ramane intotdeauna un mister, caci Picasso n-a reprezentat-o niciodata in vreun tablou. El spunea despre ea: ,,Mititica si gratioasa, subtirica, e un adevarat Watteau dupa Fernande care era un Rubens”. El este fericit cu Eva, insa putin timp, deoarece aceasta moare de tuberculoza in anul 1916, si din acel moment ,,niciodata rasul lui Picasso n-a mai rasunat ca inainte” spunea Gertrude Stein.

La varsta de 37 de ani, in viata lui Picasso apare o dragoste ca la 16 ani, pentru o tanara balerina numita Olga, care si-a pastrat pe chip imaginea copilariei. Aceasta insa nu visa decat reusite pe planul mondenitatii. Pentru ca o iubea, artistul se transforma intr-un pictor modern, el care ,,visa la o viata de cersetor dormind sub un pod de aur”. Acum apar operele ,, Arlechinii”, portretele Olgai gratioase – si care i-au adus premiul ,,Carnegie”.

Pablo Picasso, Foto: newsbeast.gr
Pablo Picasso, Foto: newsbeast.gr

In acest timp el trece de la cubism, la clasicism si suprarealism.

In anul 1921, se naste Pablo – fiul artistului cu Olga – o mare fericire care il determina pe artist sa picteze opere in care apar mame cu prunci. Cu trecerea timpului, Olga prin firea ei, ii transforma viata intr-un adevarat calvar. El se desparte de ea, si luni de zile nu va mai lucra nimic.

Citește și:  Operele lui Pablo Picasso - cele mai vânate picturi de hoții de artă

O alta femeie din viata lui Picasso, este Marie-Therese, care n-a avut asupra lui o influenta intelectuala, insa frumusetea ei l-a determinat sa realizeze cele mai interesante opere, in care este prezentat trupul omenesc. Inspirit de formele lui Marie, artistul realizeaza minunate sculpturi. Capul ei, sculptat in acea perioada, este la monumentul lui Apollinaire, de la biserica din Saint-Germain-de-Pres.

Mai tarziu, in viata lui Picasso, apare frumoasa Dora, o intelectuala sensibila. Dintre toate femeile pe care le-a iubit artistul, ea va fi cea mai capabila sa discute si sa-i dea sfaturi, uneori cu ironie, in problemele care il preocupa despre viata si munca sa.

Dora, servindu-i ca model, il inspira pe artist sa creeze cele mai frumoase portrete, pline de farmec si mister. Destul de repede, relatia devine incordata intre cei doi, si ii influenteaza pictura, pe panze aparand figurile dure din perioada monstrilor, care aparusera si la despartirea lui de balerina Olga.

O dragoste mai tarzie din viata lui Picasso, a fost Francoise – ea avea 21 de ani si el 63 de ani. Inalta , subtire, cu par bogat, rosiatic, ochii mari, verzi, cultivata si cu o licenta in litere, aceasta este atrasa de pictura moderna. Crescuta de tatal sau, are un caracter dur si autoritar. Timp de 7 ani, cat au fost impreuna, opera lui Picasso a prins un nou suflu, realizand opera ,,Bucuria de a trai” si apoi alte mari creatii.

Francoise, femeia cea mai inteligenta pe care artistul a cunoscut-o, scrie si o carte despre viata dificila cu el ,,A trai cu Picasso”, si intr-o zi il paraseste impreuna cu cei doi copii, Claude si Paloma.

Artistul sufera, si in aceasta perioada o cunoaste pe Jacqueline. Prin ea, in viata lui Picasso apare ordinea – necesara pentru a-si continua opera devenita expresionista.

Mica, bruna, de 30 de ani, nu foarte frumoasa, boema, ea este proprietara galeriei ,,La Madoura” unde Picasso expune si vinde operele sale. Ii admira opera , il trateaza cu o deosebita atentie si grija, se intereseaza de sanatatea lui, ii repara imbarcamintea, ii selecteaza corespondenta. ,,Este singura femeie care ma intelege”, spunea Picasso. Astfel inspiratia ii revine.

Fara indoiala, aceste femei din viata lui Picasso, nu au fost preocupate numai de viata amoroasa, iar prezenta lor l-a influentat pe artist, a facut ca opera lui sa ia un caracter profound si uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.