Foca lui Weddell (Leptonychotes weddellii) este o specie comuna in Antarctica, uneori apare in Insulele Falkland, pe malurile din Australia si Noua Zeelanda. Numele ei a fost ales in onoarea exploratorului britanic James Weddell, pasionat navigator si vanator de foci.

El a facut o expeditie in 1821-1824 in Antarctica – numita Weddell. De asemenea, in onoarea sa a fost numita Marea Weddell din Antarctica si Insula Weddell pozitionata in apropierea insulelor Falkland.

Aceasta foca este un animal specific Antarcticii, are corpul de un gri ca otelul cu pete mici albe si galbui, care in sezonul de vara se estompeaza iar in timpul iernii se inchid la culoare. Exemplarele tinere au un colorit uniform fara pete, gri-argintiu. La maturitate aceste foci ajung la lungimea de 2,5-2,9 m si greutatea de 400-600 kg.

Capul este mic, botul scurt, mustatile rare si scurte, ochii mari si negri, corpul lung si greoi, ca o torpila voluminoasa, prevazut cu inotatoare nu foarte mari.

Pe gheata se deplaseaza cu miscari greoaie si lente, incat poate fi prinsa cu usurinta de oameni, in largul marii cel mai mare dusman al ei este balena si foca-leopard. In apa face scufundari de pana la 600 m adancime si poate calatori pe distante mari de pana la 12 km. Hrana sa este formata din mici cefalopode si crustacee si in special din peste.

Citește și:  Vidra orientală cu gheare scurte (Aonyx cinerea) – Cea mai mică specie de vidră din lume
Foca lui Weddell
Foca lui Weddell

Avand concentratii mari de mioglobina (hemoproteina musculara ce stocheaza si transporta oxigen) in muschi, isi poate tine respiratia pana la 60 de minute. Cu incisivul sau superior lung creeaza orificii de respirat prin muscaturi in gheata cristalina de la suprafata.

Aceste animale traiesc solitar sau in grupuri, in perioada de imperechere pot fi vazute in perechi. Masculii se lupta intre ei pentru apararea teritoriului, cei tinerii fiind mai toleranti decat masculii mai mari. Femela naste un singur pui, pe care il alapteaza timp de sase saptamani. Dupa aceasta perioada puiul este abandonat de mama si lasat sa se descurce singur.

In primele trei saptamani puiul are blana de culoare gri deschisa, iar apoi de o nuanta mai inchisa. Dupa aproximativ 2-3 ani de viata exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala, iar speranta lor de viata este de pana la 25 de ani.

Foca lui Weddell face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae. Este o specie protejata prin lege prin Conventia pentru conservarea focilor din Antarctica, vanarea ei este interzisa.

Video – Foca lui Weddell (Leptonychotes weddellii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.