Baza olimpică Râșnov se află din anul 2009 în ample lucrări de amenajare. S-a dorit și s-a reușit construirea unei baze sportive pentru săritura cu schiuri la standarde internaționale. La finalul anului 2014, lucrările au fost încheiate și baza a fost inaugurată.

panou baza olimpica rasnov

Am ajuns la Râșnov în primele zile ale anului 2015, într-o zi cu soare și zăpadă în egală măsură. Peisajul natural este de excepție, aproape că nu îți vine să crezi că ceea ce ai în fața ochilor este realitate și nu photoshop.

drum rasnov

Pe mine mă pasionează săritura cu schiurile; urmăresc acest sport mereu la televizor, din locuri marcate de faimă turistică; ce am văzut la Râșnov m-a impresionat însă mai mult decât ce văd la televizor.

drum spre rasnov

Sunt gata 4 trambuline pentru săritura cu schiurile, cea mai mare dintre trambuline măsurând 90 de metri, iar cea mai mică măsurând 15 metri. În primăvara anului 2014 au fost date în folosință toate deodată, impresionând Federația Internațională de Schi Biatlon.

alta trambulina rasnov

S-au desfășurat în 2014 două dintre etapele Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile. Se speră ca în 2015 să fie adusă la Râșnov și una dintre competițiile Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile ale băieților, cele din prezent fiind destinate exclusiv femeilor.

padure rasnov

În baza olimpică Râșnov, atmosfera este una de veselie, agitație, emoție; în data de 7 februarie urmează să se desfășoare alte două etape ale Cupei Mondiale, iar românii sunt în fierbere. Există o parcare frumos amenajată, foarte mare pentru circa 150 autoturisme dacă nu și mai mult, și în imediata ei vecinătate au fost deja amplasate spații comerciale sub forma căsuțelor de lemn unde se vând suvenire, gustări calde, băuturi și accesorii de echipament sportiv.

masina de zapada rasnov antrenament rasnov

Am băut un vin fiert și deși nu erau prea mulți clienți în zonă, doamna care vindea era foarte veselă și încrezătoare. M-a servit cu bucurie, mi-a povestit cu mândrie cât de frumos a fost la etapele Cupei Mondiale din martie 2014 și mi-a mărturisit nerăbdarea de a fi de față și la viitoarea competiție din februarie.

– Toată lumea e în fierbere, toți așteptăm zilele de 7 și 8 februarie. Organizatorii au pregătit deja tunurile cu zăpadă artificială, deși a nins foarte mult și avem zăpadă naturală. Dar ei nu au vrut să fie luați prin surprindere de nimic. Va fi o competiție de revistă! Să veniți neapărat, că o să vă placă. Așa ceva nu mai există în România!

Citește și:  Cum să descoperi România în funcție de oamenii ei?

parcare si suvenir rasnov parcare rasnov

Am aflat că trambulinele de la Râșnov au reprezentat o surpriză atât de plăcută pentru concurenții și participanții la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile din 2014, încât au fost deja incluse într-un album de vis, al celor mai frumoase rampe sportive. Topul prezintă cele mai reușite 45 de trambuline ale lumii și este editat de Federația Internațională de Schi în 4 limbi de circulație mondială.

scari de lemn rasnov peisaj rasnov

Cele 4 trambuline de la Râșnov sunt unice în România și pot fi folosite atât pe timp de iarnă, cât și pe timpul verii, pentru săritura cu schiurile pe iarbă. Baza olimpică Râșnov este unică în Europa de Sud-Est, sub contextul complexității trambulinelor.

scari metalice rasnov

Proiectul nu este definitiv finalizat; primarul din Râșnov are planuri și mai mari cu baza olimpică. El se gândește deja la cea de-a cincea trambulină, cu o lungime de 120 metri și pe care preconizează să o construiască până în anul 2016. Urmează să fie accesate fonduri europene pentru dezvoltarea acestei lucrări.

trambulina mare rasnov toate trambulinele rasnov

Nu m-am putut abține și am urcat scările destinate publicului, scări metalice cu trepte pline de găurele, fapt ce mi s-a părut ingenios, căci nu permit depunerea zăpezii și formarea gheții. Am admirat și liftul modern care urmează să ducă sportivii până sus la trambulină.

lift rasnov lift de aproape rasnov

Soarele zilei strălucea cu atâta forță încât învăluise toată baza olimpică Râșnov într-o ceață albă, ca de poveste. Frumusețea întregului peisaj mi-a dat o stare de euforie.

trambulina rasnov

Există și o zonă amenajată special pentru competițiile de schi fond. Eu am găsit aici antrenându-se foarte mulți copii, costumați ca de concurs în toată regula. Părinții și prietenii stăteau pe margine încurajându-i sau dându-le tot felul de indicații, peste cele oferite de instructori.

tun zapada rasnov trambuline rasnov trambuline rasnov lateral

Toată lumea fremăta, atmosfera plină de vioiciune fiind într-o deplină armonie cu frumusețea peisajului natural, sub soarele strălucitor al zilei. În jurul bazei olimpice Râșnov, fremătau și brazii cu crengile înclinate de greutatea zăpezii înghețate. Pe timpul serii, baza olimpică Râșnov este iluminată, ceea ce trebuie să asigure un adevărat spectacol feeric.

trambulinele din rasnov tun zapada rasnov

Chiar în zilele următoare, între 15 și 17 februarie, la Râșnov s-au desfășurat două competiții de iarnă: Campionatul de Schi Fond pentru veterani și Cupa Râșnov 2015 pentru schi biatlon. Îmi pare rău că nu m-am aflat și eu acolo.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.