Galeria de arta Ion Sima face parte din Muzeul de Istorie si Arta, situat in Zalau, acesta fiind fondat in anul 1951, urmand ca in anul 1971 sa fie reorganizat. La inceput a beneficiat de doua expozitii, acestea devenind pe parcurs permanente si anume, expozitia de istorie si expozitia de arta populara. In cele din urma, Ion Sima, artist care la vremea respectiva era deja consacrat, este cel care propune catre forurile culturale o donatie a tablourilor personale, insa donatia trebuia sa fie conditionata de pastrarea ei intr-un spatiu adecvat, care sa devina si un nucleu al unui muzeu memorial.

Aceasta donatie are ca urmare deschiderea galeriei de arta Ion Sima, imobilul avand o destinatie privata, fiind apoi sediu de banca si ulterior sediu al unor diverse institutii locale, iar in anul 1981, Galeria de Arta revela tablourile pictorului chiar in sapte Sali, fiind organizate in asa fel incat sa ofere si un spatiu necesar pentru desfasurarea activitatilor muzeale. Dar in scurt timp spatiul se dovedeste a fi insuficient din cauza faptului ca renumele galeriei a crescut simtitor si mai multi artisti ai vremii au inceput sa ceara spatii pentru a-si desfasura expozitii private sau de grup.

Pe langa aceasta realitate apare si nevoia de a prezenta piesele de arta populara pe care galeria le detinea, acestea beneficiind de expozitii tematice si temporare, ele fiind donate de catre artistii locali si, in scurt timp, de catre muzeu. Insa aceste aspecte nu au putut decat sa duca la dezvoltarea muzeului, care, pana in anul 1983 se extinde cu inca opt Sali. Acestea au fost concepute intr-o asemenea maniera, incat sa fie continuata din punct de vedere organic, prima parte a galeriei si sa se poata oferi si un spatiu mai mare, dar fragmentat, fiind totodata si unitar, pentru expozanti. In anul 1981, cand finalmente galeria de arta Ion Sima a fost deschisa publicului, muzeul avea un numar semnificativ de piese importante, atat de sculptura cat si de pictura, care au fost achizitionate sau primite in timp.

Camera din galeria de arta Ion Sima, Foto: festivalulroman.ro
Camera din galeria de arta Ion Sima, Foto: festivalulroman.ro

Galeria de Arta Ion Sima poarta numele acestuia datorita donatiilor sale, care reprezentau 162 de exemplare, lucrari atat de grafica, cat si de pictura. In anul 1983, pictorul mai face inca o donatie care a constat in 40 de lucrari. Insa marinimia lui Ion Sima nu se opreste aici, avand in vedere ca el doneaza si biblioteca de arta, inclusiv piese de mobilier, destul de vechi, arhiva personala, obiecte personale, piesele de arta populara, cu gandul de a configura o intreaga donatie ce avea un sens unitar, definind totodata si spiritul sau artistic. Dupa moartea sa, nepoata maestrului, Maria Margareta Botezatu, va dona galeriei o parte din picturile pe care le-a primit drept mostenire.

Citește și:  Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca - biserica cu cel mai mare turn din Romania

Astfel, prin actele de donatie Galeria de Arta Ion Sima, poate fi astazi admirata, continand expozitii de pictura si de alte obiecte de arta, permanente ale artistului, acestea fiind dintre cele mai valoroase realizari ale sale. Pia Maria Badiu, muzeograf al galeriei si apropiata a lui Ion Sima, este cea care a organizat interiorul ani la rand, gandit in asa masura incat sa centreze atentia vizitatorilor asupra diverselor teme, evidentiate gradat, in functie de etapele de creatie, de tehnicile adiacente si de genurile artistice culturale. Ea a reusit sa defineasca in acest sens locul artistului in randul artistilor plastici care sunt recunoscuti la nivel universal. Partea buna este ca Galeria de Arta Ion Sima se imbogateste in fiecare an, avand in vedere incercarile repetate de a se constitui un centru de iradiere al culturii contemporane.

Astfel, putem spune ca ne mandrim, ca romani, cu lucrari care au o valoare incontestabila fiind semnate de nume celebre, dintre care ii amintim pe Aurel Ciupe, Corneliu Baba, Petre Abrudan, Paul Sima, Alexandru Mohi, Ioan Mitrea sau Rudolf Schwitzer Cumpana. De mentionat este si faptul ca majoritatea lucrarilor provin din scolile de arta si pictura de la Cluj Napoca, Oradea, Timisoara si Baia Mare. Galeria de Arta Ion Sima se mai remarca si prin faptul ca reuseste in fiecare an sa organizeze expozitii de arta plastica, mai ales ca in ultimii ani a fost imbogatita simtitor cu lucrari memorabile ale unor artisti precum: Eugen Patachi, Teodor Botis, Victor Gaga, Aurel Contras, Vasile Pop Negresteanu, Gheorghe Ilea sau Marcel Munteanu, acestora alaturandu-li-se si elevii ori discipolii lor.

Galeria reprezinta pentru Romania un centru memorabil, unic de cultura, acesta fiind recunoscut si apreciat la nivel local dar si national, centrand expozitiile pe care reuseste sa le gazduiasca. Punctele de atractie foarte fascinante mai ales pentru publicul tanar sunt reprezentate si de panorurile cu gandaci si cu fluturi. In cadrul Galeriei de Arta Ion Sima se organizeaza frecvent si serate, spectacole sau recitaluri, cele mai placute fiind recitalurile de pian, aceasta sarcina revenindu-le in prezent angajatilor muzeului, care de asemenea se ocupa si cu ingrijirea per ansamblu a intregii cladiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.