« Un proiect nebunesc » – asa a calificat directorul Laboratoarelor Google X, din California, Richard DeVaul, lansarea experimentala in stratosfera (stratul superior al atmosferei, care incepe la aproximativ 11 kilometri distanta de suprafata Pamantului) a unui balon gonflabil, care are ca scop realizarea conexiunii la internet a unor zone izolate de pe planeta, in care accesul este dificil. Botezat « Loon », proiectul a fost conceput pe baze stiintifice solide, in iunie 2013, reusindu-se primele conexiuni la sol pentru 30 de astfel de baloane, amplasate la 20 de kilometri altitudine, deasupra Noii Zeelande.
Principiul de functionare consta in trimiterea de fascicule se semnale catre baloane, care sunt retrimise spre Pamant, in directia unor antene fixate pe acoperisurile constructiilor, acestea functionand ca niste oglinzi. Aparatura electronica prezenta in baloane este alimentata cu energie provenind de la niste panouri fotovoltaice. Debitul este echivalentul a 3G si fiecare balon, cu un diametru in jur de 15 metri, permite o acoperire pe o suprafata de 40 de kilometri patrati. Principala dificultate pe care au intampinat-o specialistii din proiect se leaga de capacitatea de a controla traiectoria balonului, pentru ca acesta sa nu fie luat de vant sau sa nu ridice probleme pentru zborurile avioanelor de linie.
Dupa Noua Zeelanda, experimentul se va extinde la tarile situate de-a lungul paralelei de 35 de grade, din emisfera sudica, precum Africa de Sud, Uruguai, Australia, Chile. Ideea este de a se crea un fel de inel « Loon », la aceasta latitudine, pentru care ar fi nevoie de 300 – 400 de baloane. Apoi proiectul poate fi extins si la alte regiuni de pe glob.
Directorul Laboratorului Google X nu a dat mai multe detalii, justificand ca nu ar fi de bun augur sa dezvolte subiectul inainte de a-i verifica viabilitatea. Se stie insa ca acest laborator este dedicat proiectelor « speciale », ca tot aici a fost conceput si « Google Glass » (Lunete conectate la internet) si ca nenumarate altele sunt in curs de experimentare. Cu aceasta ocazie, Google a amintit faptul ca doua treimi din populatia mondiala nu au acces rapid la internet si ca mai sunt de facut enorm de multe lucruri in acest sens.