Desi astazi operele sale valoreaza zeci si zeci de milioane de dolari, pictorul Gustav Klimt nu a avut nici pe departe o viata simpla sau facila. Cu toate acestea, artistul simbolist a dat dovada de mai multa hotarare si tarie de character decat toti criticii sai, jurandu-si sa nu incerce niciodata sa faca pe plac tuturor. Si asa a ajuns nemuritor in lumea artei.

Nascut in Imperiul Austro-Ungar de atunci, pe data de 14 iulie 1862 intr-o familie destul de saraca, dar cu inclinatii artistice, tanarul Gustav se va dovedi talentat inca de foarte devreme. Tatal sau lucra ca gravor, muncind din greu pentru a-si intretine familia numeroasa. Fratele sau Ernst, impreuna cu care a lucrat o vreme, s-a dovedit la randul sau un talent viu, insa a murit foarte devreme. Celalat frate, Georg, se va dovedi la randul sau un sculptor de mare talent, lucrand des ramele pentru picturile fratelui sau. Desi familia lui Gustav Klimt a suferit foarte mult din cauza crizei economice care a afectat tara in anul 1873, ambii baieti ramasi in viata au fost trimisi la o scoala de arta, unde au lasat profesorii fara cuvinte.

O vreme, tanarul Gustav a primit comenzi de la unii oameni cu dare de mana, creand tablouri dupa dorintele acestora. In tinerete opera sa era si puternic influentata de idolul sau de atunci,Hans Makart. Cand a primit insa o comanda de la o universitate pentru a desena figurile representative pentru Filosofie, Jurisprudenta si Medicina, a fost acuzat de obscenitate si lipsa de pudoare. Figurile erau intr-adevar putin acoperite de haine, infatisand expresii naturale si vii, toate acestea fiind mai mult decat putea suporta societatea conservatoare de atunci. Ca urmare, s-a hotarat sa nu se mai supuna unor dorinte care in opinia sa tineau arta pe loc.

Gustav Klimt; Portretul Adelei Bloch Bauer, Foto: kostasvakouftsis.blogspot.ro
Gustav Klimt; Portretul Adelei Bloch Bauer, Foto: kostasvakouftsis.blogspot.ro

Replica a fost socanta pentru unii, amuzanta pentru altii. Gustav Klimt a pictat o femeie nuda intoarsa cu spatele la public si care arunca o privire jucausa si un zambet ironic oricui o privea. Desi pictura se numeste “Pestisorul auriu” se pare ca numele initial la care se gandise pictorul era “Criticilor mei”, lucru deloc greu de crezut. Noul crez al lui Klimt de a nu-si mai adapta arta preferintelor oricui avea sa se reflecte in citatul lui Schiller “Daca nu poti sa ii multumesti pe toti cu arta ta, multumeste-i pe cativa. Sa ii multumesti pe multi e rau”. Acesta avea sa fie incorporat in una din picturile sale.

O vreme pictorul Gustav Klimt isi va continua activitatea dupa propriile sale preferinte in Viena, care pe atunci putea concura la nivel artistic cu orase precum Paris sau Londra. Din pacate, pentru a te putea intretine ca artist era obligatorie inscrierea in asociatia artistica a vremii, una prea inchisa la minte pentru un talent expansiv ca al lui Klimt. Acesta a pornit o noua miscare artistica, numita Asociatia Artistilor Vizuali Austrieci. Secesiunea, dupa cum avea sa fie numita, a inclus mai multe nume mari ale artei austriece, acestia organizand o expozitie doar a lor, care s-a bucurat de un succes nebun.

Gustav Klimt, acum un artist de renume multumita “Perioadei Aurii” a artei sale, tocmai oferea lumii unele dintre cele mai mari capodopere ale sale, precum “Sarutul”, comparat de multi cu “Mona Lisa” multumita portretului calm si senin al unei tinere, care iese in evidenta dintre numeroase elemente decorative. Klimt stia ca e riscanta folosirea unor culori ca auriul impreuna cu un numar forte mare de elemente cu scop decorativ, insa a reusit sa nu treaca niciodata de limita bunului gust, opera sa “Portretul Adelei Bloch-Bauer” vanzandu-se cu peste 100 de milioane de dolari in prezent.

Artistul a ajuns sa se teama de moarte dupa o viata complexa si plina de aventuri, mai ales dupa moartea mamei sale. A suferit insa de un infarct in 1918, lucrul de care se temea cel mai mult, intrucat il facea incapabil sa mai creeze. A murit la scurt timp din cauza sanatatii subrede. Criticat si urat pentru arta sa in care glorifica sexualitatea, avea un numar la fel de mare de adepti care il apreciau. Multe din picturile sale prezinta nuduri ale unor femei considerate de joasa speta. Insa pentru artist, amantele sale nu erau cu nimic inferioare altor femei, asa ca le-a facut nemuritoare prin operele sale complexe.

Dupa moartea sa, in jur de 14 presupusi copii ai sai nelgitimi s-au declarat mostenitori ai lui Gustav Klimt. El nu avea sa recunoasca in timpul vietii decat 3 dintre ei, numarul femeilor din viata sa fiind si in prezent necunoscut. Pictorul a glorificat corpul feminin si placerea, considerand ca acestea nu trebuie ascunse si considerate nepotrivite pentru arta. Cu mentalitatea sa a reusit sa schimbe modul de perceptie al unei generatii intregi. Iar odata cu moartea sa si imperiul unde a trait si a creat se pregatea sa se sfarseasca. O epoca luase sfarsit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.