Harciogul de desert traieste in regiunile desertice din Asia de Est, in Mongolia, China de Nord, in stepa Desertului Gobi. Are corpul foarte mic si bine adaptat la mediul de viata in care traieste, la nisipul fierbinte si afanat al desertului.

Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 5,5-10 cm si greutatea de 25-50 g. De regula masculul este mai mare decat femela si cantareste putin mai mult. Sunt animale foarte mici, au coada imblanita, destul de mare, aproximativ cat lungimea corpului, de 7-11 cm. Blana este moale si fina, in tonuri luminoase, pe partea dorsala cafenie-deschis, gri, ocru sau rozie si pe partea ventrala alba. Membrele posterioare sunt scurte, acoperite cu par chiar si pe talpi, iar blana pe partea inferioara este mai deasa ceea ce ii ofera posibilitatea de a se deplasa cu usurinta prin salturi pe dunele de nisip. Are capul de forma triunghiulara, urechile mari si rotunde, botul carn pe buza superioara cu multe perechi de mustati albe, ochii mari, rotunzi, cu irisul de culoare inchisa.

Harciogul-de-desert-Phodopus-roborovskii1Harciogul de desert traieste in vizuini sapate in sol, acestea au mai multe iesiri si incaperi in care isi depoziteaza hrana alcatuita din seminte, ciulini si ierburi, pe care le cara in buzunarele mari exterioare ale falcilor. Este activ mai ales seara si noaptea, el fiind un animal nocturn. Are obiceiul sa manance si insecte, mici vietati de pe sol, gandacei, urechelnite si lacuste. Fiind un animal docil, bland si usor de ingrijit, poate fi crescut in conditii de captivitate ca animal de companie, intr-o cusca in care se pune un strat de nisip de 2-5 cm si cateva crengi, pietre, fan si muschi. Poate fi hranit cu frunze de papadie, legume, fulgi de ovaz, fructe, seminte de floarea-soarelui, paine alba muiata in lapte.

Citește și:  Găsca-coțofană (Anseranas semipalmata), vezi video

In perioada de reproducere – din luna mai pana in luna septembrie – femela dupa o gestatie de 19-22 de zile face 3-9 pui pe care ii alapteaza timp de 2 saptamani, apoi ei consuma hrana uscata ca si adultii. La nastere au 1-2 g, pielea roz, ochii si urechile lipite si degetele de la picioare interconectate. La 4 zile urechile sunt libere si incep sa auda, iar degetele de la picioare se separa unul de altul, la 10 zile au corpul bine acoperit de blana, iar la 13 zile incep sa vada si au puterea sa paraseasca cuibul. Beau apa abia de la varsta de 17 zile. Exemplarele tinere ajung sa fie independente la aproximativ 3 saptamani, cand isi cauta hrana singure ca si adultii. Speranta de viata la harciogul de desert este de un an si jumatate.

Harciogul de desert nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Rodentia, familia Cricetidae si are denumirea stiintifica de Phodopus roborovskii.

Video – Harciogul de desert (Phodopus roborovskii) sau hamsterul pitic:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.