Ignatul este strans legat de sacrificarea porcului, putin dintre noi stiu ca exista sfantul Ignat, care are in spatele sau o legenda. Cert este ca intr-un mod miraculos sau nu in data de 20 decembrie, atunci cand se sarbatoreste sfantul Ignat, guitatul porcilor rasuna pe toate ulitele.

Nu exista o explicatie stiintifica pentru acest fapt si este foarte posibil ca multe persoane ce au trait numai in mediul urban sa nici nu ii dea crezare. Cu toate acestea, tipatul porcilor in ziua de Ignat exista si se poate verifica prin simpla vizita intr-o zona rurala unde exista crescatori de porci.

Sfantul Ignat este poate singurul sfant macabru din religia noastra, el este descris ca un criminal si asocierea sa cu sfintenia nu isi are nici o explicatie. In mod sigur acest sfant nu este un sfant pur romanesc, ci este imprumutat de la diferitele popoare ce au venit si au cucerit tara noastra. Asa cum multe dintre traditiile noastre nu au nimic in comun cu spiritul si firea romanului, nici Ignatul nu are nimic de-a face cu poporul nostru. Insa Sfantul Ignat a fost adoptat de noi toti, si multi dintre noi nici nu isi mai pun intrebarea de unde a rasarit.

Sunt multe legende legate de Sfantul Ignat insa cea mai frecventa il infatiseaza pe acesta sub chipul unui tanar, fortat de tatal sau sa sacrifice porcul din batatura. Voit sau nu, Sfantul Ignat greseste tinta si in loc sa il loveasca cu toporul pe animalul ce isi astepta sacrificarea, il loveste pe propriul tata si il omoara. Fie de teama faptelor sale, fie de socul lor, Sfantul Ignat pleaca in lume pentru a-si regasi linistea. De aici inainte nimeni nu mai spune nimic, insa in traditii apare si sotia Sfantului, numita Inatoarea, ceea ce inseamna ca undeva Ignat si-a gasit linistea.

Sfantul Ignat este un sfant plin de ura, el cere sange de ziua sa, el se razbuna pe porci pentru blestemul ce i-a marcat viata. In noaptea dinaintea zilei in care este sarbatorit, el apare in visele porcilor si ii anunta ca vor muri, moartea lor il bucura si isi face un moment de glorie din ea, anuntandu-i pe fiecare in parte. A doua zi majoritatea porcilor vor fi agitati si acest fapt este unul real, in ziua de 20 decembrie dintr-un motiv sau altul porcii se comporta altfel decat normal. Se spune ca Sfantul Ignat le apare in vis si le cere sufletul, in schimbul lui oferindu-le o salba de margele rosii. Porcii isi ofera sufletul la vederea salbei, abia apoi realizeaza ca salba nu este nimic altceva decat sangele ce va curge din gatul lor atunci cand vor fi omorati. Intr-un fel sau altul sfantul reuseste sa ii pacaleasca pe porci, iar cand acestia realizeaza ca nu mai este nimic de facut intra in panica.

Citește și:  O poveste dulce: Mos Nicolae
Sorici dupa taiatul porcului, Foto: zabijacka.wordpress.com
Sorici dupa taiatul porcului, Foto: zabijacka.wordpress.com

Povestea de groaza merge mai departe, inexistenta unui porc in batatura nu este o scuza, caci in ziua sfantului trebuie sa fie varsare de sange in fiecare ograda. Nu se vorbeste de un sacrificiu uman, pentru ca asta ar face ca povestea sa fie si mai macabra decat este deja, insa se spune ca in ziua sfantului o persoana trebuie sa moara.

Tara noastra isi promoveaza imaginea mai nou pe faptele macabre ale lui Vlad Tepes, care daca ar fi sa judecam la rece nu facea decat sa isi impuna regulile de onestitate intr-un mod mai drastic. Povestea Sfantului Ignat insa este mult mai macabra, povestea Sfantului Ignat se repeta in fiecare an, cu aceeasi groaza, ridicarea lui Ignat la gradul de sfant ar putea isca mult mai multe povesti decat istoria lui Vlad Tepes, insa dintr-un motiv sau altul ea ramane stiuta doar de poporul nostrum, nefiind mediatizata mai deloc. Poate ca macabrul acestei povesti este prea mult si tocmai de aceea autoritatile nu au dorit sa o dezvolte.

Sotia lui Ignat, Inatoare, nu este departe de acesta, insa ea pedepseste doar persoanele de acelasi sex, ea schilodeste pruncii nenascuti, schilodeste femeile ce nu respecta ziua sotului sau. Respectul consta in incetarea oricaror activitati ce au legatura cu munca in ziua de 20 decembrie. Femeile nu au voie sa mearga la munca, nu au voie sa faca treaba in casa, nu au voie sa spele, au voie doar sa se ocupe de pregatirea carnii porcului abia sacrificat. In cazul in care femeile nu respecta ziua sotului ei, este foarte posibil ca Inatoarea sa le opareasca, sa le provoace accidente, iar daca sunt insarcinate, copiii lor se vor naste schiloditi sau nu se vor mai naste. Pentru a fi iertata, o femeie va trebui sa se unga cu sangele porcului pe fata, va trebui sa isi faca semnul crucii cu sangele porcului.

Sfantul Ignat este deosebit de legat de ocultism, daca porcul sacrificat este unul negru atunci cu sangele si parul lui se pot face vraji puternice, de care cel vizat nu mai scapa si care merg mai departe in familia sa din generatie in generatie. Ignat este abominabil, o astfel de nascocire este totusi mult prea dura pentru poporul nostru si se presupune ca ar veni din tarile musulmane si transferata in obiceiurile noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.